Finale bejzbolske lige MLB, poimenovan »World Series«, je letos požel ogromno pozornosti tudi na stari celini, kjer bejzbol ne spada med najbolj priljubljene športe.

Da bo svetovna serija posebna, je bilo jasno že po polfinalih, ko sta napredovali ekipi Cleveland Indians, ki na naslov čaka od leta 1948 in Chicago Cubs, ki se naslova v ligi MLB ni veselil že od daljnega leta 1908.

Cleveland je serijo odprl bolje in povedel s 3:1 v seriji, kjer se igra na štiri zmage. Nato se je Chicago vrnil v igro na krilih zelo zveste navijaške baze. Obe ameriški mesti sta tradicionalno zelo naklonjeni športu, a so v zadnjih desetletjih navijači v Chicagu in Clevelandu le redko prišli na svoj račun.

Sedma tekma odločena šele v podaljšku

Ko so se bejzbolisti iz vetrovnega mesta dvakrat izvlekli in izsilili sedmo tekmo, je bilo jasno, da nas čaka spektakel v Clevelandu. Sedme tekme v ZDA so vedno nekaj posebnega, za dvig temperature sta poskrbeli tudi obe moštvi, ki sta svojim navijačem delili nekakšna »ekipna opravičila«, da so lahko z dovoljenjem delodajalca prej zapustili službo in ujeli zadnjo tekmo.

Ta se je po podaljšku končala z veliko zmago Cubs v Clevelandu z 8:7. Med tekmo so imeli že tri rune prednosti, a se je Cleveland vrnil v igro, nato pa je tekmo za nekaj časa prekinilo močno deževje. Ko so se bejzbolisti vrnili na igrišče, je Chicago vzel stvari v svoje roke in prišel do velike zmage. Progressive Field je obmolknil, bejzbolisti Chicaga pa so začeli veliko slavje, ki bo trajalo še nekaj časa. Chicago je postal šele šesta ekipa, ki se je v finalu izvlekla po zaostanku z 1:3.

Veteran Ben Zobrist MVP svetovne serije

Najbolj koristen igralec finala (MVP) je postal odbijalec Chicaga Ben Zobrist, ki se je ob koncu kariere pred letošnjo sezono vrnil v Chicago in bil ključni del v pravljici, ki so jo letos spisali igralci Chicago Cubs.

Slavje se je začelo tudi na ulicah Chicaga, navijači so se zbrali (in se še zbirajo) pred stadionom Wrigley Field, veliko jih je na stene s kredo zapisalo zahvale klubu, da jih je odrešil muk dolgotrajnega čakanja. Končno je premagan tudi »urok« koze, kot ga imenujejo v Chicagu. Lastnik lokalnega bara Billy Sianis je namreč leta 1945 po tem, ko so ga skupaj z njegovo kozo vrgli s stadiona, ekipo Cubs preklel, da nikoli več ne bodo svetovni prvaki. Zdaj, ko je uroka konec, se lahko začne novo, bolj uspešno obdobje za bejzboliste in navijače Chicaga.