Slovenska hokejska reprezentanca se bo po septembrski uvrstitvi na olimpijske igre 2018 prvič v novi sezoni predstavila domači javnosti. Danes se bo na Bledu začel tridnevni turnir štirih udeleženk iz najvišjega razreda svetovnega hokeja. Slovenija se bo na nocojšnji premieri (19.30) najprej pomerila z Latvijo, nato pa še s Francijo in Belorusijo.

Selektor Nik Zupančič je zaradi poškodb in nejasnih statusov nekaterih legionarjev do zadnjega odlašal z objavo seznama reprezentantov. Na Bledu manjka del igralcev, ki so Sloveniji priborili cenjeno olimpijsko vozovnico (Anže Kopitar, Žiga Jeglič, Gašper Krošelj...), a na tovrstnih turnirjih trenerji običajno preizkušajo tudi mlajše moči. Slovenska vrsta se je razveselila vnovične prisotnosti Davida Rodmana in Boštjana Goličiča, ki sta pozdravila dolgotrajni poškodbi, med povratniki je tudi vratar Matija Pintarič, medtem ko bo David Planko prvič oblekel reprezentančni dres. Med udarnimi slovenskimi aduti bodo na blejskem turnirju člani odprtega ruskega prvenstva Jan Muršak, Rok Tičar in Robert Sabolič.

»Uvrstitev na olimpijske igre prinaša določeno mero odgovornosti, zato smo se tokratnega turnirja lotili resno. Pričakujete lahko pravi pristop na ledu,« je sporočil selektor Nik Zupančič in opozoril, da se bodo blejskemu občinstvu predstavile reprezentance s kakovostnimi igralci. Čeprav bodo tudi slovenski tekmeci nastopili z nekoliko pomlajenimi moštvi, Zupančič pravi, da so se že začele priprave za nastop na prvenstvu skupine A, ki ga bosta prihodnjo pomlad gostila Pariz in Köln. V pariški skupini se bo Slovenija pomerila tudi s tokratnima nasprotnikoma Francijo in Belorusijo. Slednja še pomni bolečo septembrsko zaušnico, ko so ji risi v Minsku izpred nosu sunili olimpijske sanje.

Reprezentančna oblačila si je po petih letih znova nadel dolgoletni član slovenske vrste Edo Terglav, ki bo odslej opravljal naloge Zupančičevega pomočnika. »Čutim velik ponos. Ko so mi ponudili delo v članski reprezentanci, nisem veliko okleval,« je na druženju z novinarji povedal Terglav.