Selektor Veselin Vujović je pri izbiri 16 igralcev za tekmo spet poskrbel za presenečenje. Črnogorec se je odločil za dva popolna debitanta, Jana Grebenca (Ribnica) in Tilna Kodrina (Celje), po treh letih in pol se je v reprezentanco vrnil Nejc Cehte (Gorenje), edini predstavnik domačega kluba, kot »tehnološki višek« pa so na tribunah ostali Marko Bezjak, Miha Zarabec, Urban Lesjak in Primož Prošt. Gostujoči selektor Michael Suter v precej spremenjenem in pomlajenem igralskem kadru ni mogel računati na prvega zvezdnika, 33-letnega Andyja Schmida, člana nemškega Rheina Neckarja, ki je zbolel.

Švica na velikem tekmovanju (EP, SP, OI) ni nastopila že deset let, pa še takrat je neposredno zaigrala kot gostitelj evropskega prvenstva 2006. Reprezentanci sta se na EP 2006 srečali v skupinskem delu v St. Gallnu, iz slovenske zasedbe, ki je takrat zmagala z 29:25, pa so več kot deset let kasneje včeraj zaigrali Uroš Zorman, Gorazd Škof in Vid Kavtičnik, sočasno tudi najstarejši trije v sedanji garnituri. Z dobrim včerajšnjim začetkom (2:0) je Slovenija sicer upravičila vlogo favorita, a nato padla v veliko črno luknjo. Slovenci po vodstvu s 7:6 kar 12 minut (od 14. do 26.) niso dosegli zadetka iz igre, le enega s sedmih metrov, v tem času zgrešili dve sedemmetrovki, steber obrambe Blaž Blagotinšek je pridelal že dve izključitvi, Gašper Marguč pa si je prislužil dvominutno kazen zaradi napačne menjave.

Besni Vujović je v tem času v iskanju razpoloženih igralcev dal priložnost že 12 rokometašem od skupno 14 v polju, a številne menjave niso pomagale. Za nameček se je v gostujočih vratih razbranil 22-letni Nikola Portner, sin nekdanjega jugoslovanskega rokometnega zvezdnika Zlatka Portnerja (z Vujovićem sta skupaj igrala v Metaloplastiki in Barceloni ter z obema kluboma postala prvaka Evrope), ki je že v prvem polčasu zbral devet obramb. Posledice premoči Švice so bile vidne tudi na semaforju – 13:8 v 25. minuti. »Hočemo zmago,« so takoj na začetku drugega dela, ko je zaradi tretje izključitve Blagotinšek dobil rdeči karton, začeli skandirati domači navijači. A njihovi ljubljenci na igrišču so jih očitno slišali z zamudo, saj so se prebudili šele po zaostanku s 14:19. Sredi drugega polčasa so Slovenci v osmih minutah naredili delni izid 8:1 (od 18:21 do 26:22) in zmagovalec je bil odločen.

»Z rezultatom sem zadovoljen, z igro le kakšnih dvajset minut. Nekateri fantje so pokazali delno igralsko in taktično nezrelost. Upam, da zdaj vsi vidite, zakaj sem vztrajal, da Zorman še igra za reprezentanco. Čeprav je v prvem polčasu naredil nekaj napak, je v drugem držal vse niti igre v svojih rokah,« je dejal selektor Veselin Vujović, ki proti Portugalski ne bo mogel računati na Mateja Gabra, ki je pri enem izmed gibov staknil poškodbo mečne mišice. Vujović je napovedal še nekatere spremembe v igralskem kadru in dodal: »Tekma s Švico je bila za nas dobra šola in opomin, da ni lahkih nasprotnikov. Čeprav smo na koncu visoko zmagali, ni bilo prijetno, ko sem v drugem delu pogledal na semafor in videl, da Švica vodi z 19:14. Vseeno bolje, da smo se mučili, kot da bi zmagali za 10, 15 zadetkov in šli bolj sproščeno na Portugalsko.«

Med 16 gostujočimi reprezentanti je vratar Portner edini, ki si rokometni kruh služi zunaj meja Švice. Je član Montpelliera in klubski kolega treh Slovencev (Jure Dolenec, Vid Kavtičnik, Miha Žvižej), prav na včerajšnji dan leta 2011 pa je debitiral za reprezentanco proti Italiji. »Imam občutek, da so nas Slovenci malo podcenili, še posebno, ker smo igrali brez Schmida. To smo izkoristili in bili boljši skoraj 40 minut, nato pa pokopali sami sebe. Po visokem vodstvu, ko smo imeli vse v svojih rokah, smo naredili veliko tehničnih napak in zgrešili veliko strelov, kar so Slovenci seveda kaznovali,« je ocenil v Lyonu v Franciji rojeni Nikola Portner.

Izida 1. kroga v skupini 5: Slovenija – Švica 32:27 (12:15), Nemčija – Portugalska 35:24 (16:10), para 2. kroga: Švica – Nemčija (5. november ob 17.45), Portugalska – Slovenija (6. november ob 16. uri).