Tako imenovano živalsko policijo je pred tremi leti prvi ustanovil Mariborčan Aleksander Kamenik, do julija letos pa je delovala v okviru Združenja varnih hiš Nova Slovenije. Nastala je po objavi razpisa EU za javna dela z nazivom Skrb za zapuščene živali – živalska policija in je bila v okviru omenjenega združenja registrirana na upravni enoti v Mariboru. A od letošnjega julija imamo še eno živalsko policijo, ki deluje v okviru na novo ustanovljenega Združenja za nadzor odgovornega lastništva živali Slovenije, tega pa vodi Aldo Goran Ninovski. Kot pravi, je njihova naloga, da opravljajo nadzor nad neodgovornimi lastniki živali in v primeru, ko se izkaže, da ti z živalmi ne ravnajo, kot bi morali, tudi ukrepajo.

Nimajo pristojnosti niti za opozarjanje

Postavlja pa se vprašanje, ali imajo za kakršno koli ukrepanje sploh pristojnosti, saj na policiji zatrjujejo, da ne gre za represivni organ, zato praktično nimajo pristojnosti niti za opozarjanje ljudi, kaj šele za izrek glob proti morebitnim kršiteljem. Še več, na policiji pojasnjujejo, da so tako eni kot drugi v prekršku, ker v imenu uporabljajo tudi naziv policija, nosijo uniforme ter uporabljajo službene izkaznice in simbole, ki zelo spominjajo na tiste, ki jih pri svojem delu uporablja policija.

Aleksander Kamenik pojasnjuje, da živalska policija deluje na območju vse države, za svoje delovanje pa od vrat do vrat zbirajo prostovoljne prispevke, za kar imajo tudi dovoljenja. Težava pa je nastala, ko je Aldo Goran Ninovski, ki ga je Kamenik pred tremi leti prek javnih del celo zaposlil prav pri živalski policiji, odšel na svoje in se uspešno prijavil na razpis EU. Kamenik trdi, da Ninovski ime živalska policija uporablja nezakonito in zavaja ljudi, saj je razpis tako rekoč ukradel.

»Če se zavajanje javnosti ne bo končalo, bomo prisiljeni zmanjšati obseg dela, saj je tudi denarja zaradi zasejanega dvoma vedno manj,« pravi Kamenik, ki zatrjuje tudi, da lahko ime živalska policija uporablja le njegovo Združenje varnih hiš Nova Slovenije. Kamenik ugotavlja, da je Ninovskemu preveč zaupal, saj ni vedel, da ima od vsega začetka en sam cilj, da ustanovi lastno živalsko policijo. »Zato je ukradel tudi kar nekaj naših stvari, med drugim računalnike, pa tudi spletno stran, za urejanje katere je bil odgovoren. Kaj je storil, sem ugotovil šele, ko so me začeli ljudje spraševati, ali je res, da sem vse prepustil Ninovskemu,« pravi Kamenik.

Aldo Goran Ninovski trdi nasprotno, da nikoli ni ničesar ukradel, tudi domene za spletno stran ne, saj da Kamenik nikoli ni bil skrbnik strani, imel jo je le v uporabi. »Prejšnji mesec pa sem skrbnika domene prosil za prepis na naše novo združenje in to tudi plačal,« pravi Ninovski. Na vprašanje, zakaj se je tako odločil, pa je dejal, da je Kamenik večkrat govoril o tem, da bo živalsko policijo opustil, saj da ima z njo same stroške.

Uniforme in oznake, podobne policijskim

Da so proti živalski policiji že ukrepali in še ukrepajo, ker uporabljajo tudi ime policija in številne simbole, ki so podobni policijskim, potrjujejo na policiji. Milena Trbulin, tiskovna predstavnica celjske policijske uprave, je pojasnila, da so konjiški policisti junija letos kazensko ovadili dve osebi zaradi suma storitve kaznivega dejanja lažnega izdajanja za uradno ali vojaško osebo, zadeva pa se nanaša na dogodek, ki se je zgodil novembra lani, ko sta predstavnika živalske policije izvedla »nadzor« nad razmerami, v katerih živi pes občanke na območju Slovenskih Konjic.

»Poleg kazenske ovadbe so konjiški policisti zaradi suma, da so predstavniki živalske policije nedovoljeno uporabili uniforme in oznake, podobne policijskim, sprožili tudi postopek o prekršku. Policija je izdala odločbo o prekršku, na katero so predstavniki živalske policije podali zahtevo za sodno varstvo, zaradi česar smo zadevo odstopili celjskemu okrajnemu sodišču. Obenem smo predlagali uvedbo postopka o prekršku zaradi uporabe imena policija inšpektoratu za notranje zadeve in inšpektoratu za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. V skladu s 34. členom zakona o zaščiti živali lahko namreč opozarjajo skrbnike živali na morebitne kršitve le društva, ki delujejo v javnem interesu na področju zaščite živali,« je še pojasnila Trbulinova.

Sodišče izreklo opomin

Podobne kršitve so zaznali in že obravnavali tudi mariborski policisti, kjer so prvo odločbo o prekršku proti Združenju varnih hiš Nova Slovenije izdali pred tremi leti. A je bila na odločbo podana zahteva za sodno varstvo, zato se je zadeva preselila na mariborsko sodišče. To pa je združenju delno ugodilo. V sodbi jih je namreč spoznalo za odgovorne za storitev prekrška, namesto plačila globe v skupnem znesku 2400 evrov pa jim je izreklo opomin. Društvo ali zveza društev bi namreč morali, če želijo uporabiti to ime, pridobiti dovoljenje državnega organa, kar velja tudi za vse simbole. Prav tako so se in se še z živalsko policijo ukvarjajo policisti na območju Kopra in Nove Gorice.

Kamenik, ki še zdaj plačuje kazni zaradi nepravilne uporabe uniform in drugih simbolov, pravi, da spornih uniform ne bodo več nosili. »Dogovorili smo se, da bomo dali izdelati nove in jih patentirali, da se bo natančno vedelo, kdo je kdo, in ne bo prihajalo do zmešnjav. Pri tem pa sodelujemo tudi z ministrstvom za notranje zadeve,« zatrjuje Kamenik.