Devetdnevni pohod po Evropi, ki se je začel s sobotno domačo tekmo v Domžalah, so košarkarji Olimpije odprli dobro. Zmagi proti Heliosu v državnem prvenstvu in Karpošu v ligi ABA sta trenerju Gašperju Okornu prvič po začetku sezone dali nekaj razlogov za veselje, a so Ljubljančani tudi na omenjenih obračunih naredili precej nespretnih potez in napak, ki bi jih kmalu stale uspehe. Če se jim bo podobno dogajalo danes ob 20.30 v četrtem krogu evropskega pokala na gostovanju pri Valencii, se jim ne piše nič dobrega.

Olimpija je na zadnjih dveh tekmah hodila po izredno tankem ledu. Zmaji so pred gostovanjem pri državnemu prvaku Heliosu v vseh tekmovanjih zbrali osem porazov in si priigrali le tri zmage. Kaj bi prinesla nova neuspeha proti Heliosu in Karpošu, bo ostalo le vprašanje. Do njiju naposled namreč ni prišlo, a nista bila daleč. V Domžalah je Olimpija še v 27. minuti zaostajala za 16 točk, nato pa do konca obračuna naredila delni izid kar 41:17. V omenjenih dobrih 13 minutah so Ljubljančani prikazali daleč najboljšo obrambo v letošnji sezoni, kar so nato prenesli tudi na obračun s Karpošem.

V Skopju so košarkarji trenerja Gašperja Okorna v ponedeljek zvečer v 7. krogu lige ABA od samega uvoda zagospodarili na parketu in kljub ne preveč blesteči predstavi tekmo nadzorovali skoraj vseh 40 minut. Zalomilo se jim je le v zaključku, ko so gostitelji zadeli nekaj pomembnih metov za tri točke in tekmo srečno pripeljali do podaljška. V dodatnih petih minutah v Olimpiji niso ponovili nespretnosti s prvih treh tekem jadranskega tekmovanja, ki so jih izgubili le za točko, in predvsem zaradi izredno preciznega izvajanja prostih metov Brandona Jeffersona (13-12) prišli do drugega uspeha.

Po zadnjem zvoku sirene pa košarkarjev ni čakal zaslužen počitek po napornih 45 minutah igre, temveč le prha in odhod na skopsko letališče, kjer so prek Beograda praktično vso noč potovali do Valencie. Nekateri so si ob tem čas krajšali kar s spanjem na letaliških klopeh, večina drugih pa je dogodke beležila na mobilnih telefonih in jih sproti javnosti predstavljala na družbenih omrežjih. Če Olimpiji poteze v klubskih pisarnah in rezultati v zadnjih letih ne gredo od rok, je ob tem nemogoče spregledati, da sta se v letošnjem moštvu med igralci spletli dobra kemija in povezanost, ki utegne priti na plano v prihodnosti, če bo za to sploh priložnost. 7. novembra bo namreč znano, ali bo poenostavljena prisilna poravnava uspešna ali ne.

Kljub zaporednima zmagama zmaji večjih možnosti za uspeh na gostovanju pri odlični ekipi Valencie nimajo. Špansko moštvo v državnem prvenstvu zaostaja le za vodilnim Realom, ki edini še ni doživel poraza, v evropskem pokalu pa ima zmago in poraz. Proti igralcem, kot so Sato, San Emeterio, Martinez, Dubljević, Diot in zadnja okrepitev Kravcov, bo Gašper Okorn od svojih varovancev zahteval le pravi pristop in držanje navodil v igri. »Po pomembni zmagi proti Karpošu, kjer smo si življenje nekoliko zagrenili zaradi nekaj napak ob koncu rednega dela, smo v Valencio pripotovali brez kakršnih koli pritiskov. Tekma proti nasprotniku, polnemu zvenečih imen, je za moje igralce nagrada. Vem, da bodo na parketu naredili vse, kar je v njihovi moči, da se Valencii hrabro postavijo po robu. Videli bomo, ali nas lahko zadnji zmagi dodatno dvigneta, hkrati pa bodo mladi igralci pridobili nekaj prepotrebnih izkušenj.«

Poleg Olimpije jutri v 3. krogu Fibine lige prvakov nov preizkus čaka tudi domžalski Helios. Igralci trenerja Jakše Vulića bodo ob 18. uri v dvorani Komunalnega centra prvo zmago iskali proti nemškemu Fraportu.