17 let je trajalo, da je fotograf National GeographicaSteve McCurry po letu 1985, ko je fotografija nastala, našel zelenooko dekle, ki mu je prineslo večno slavo. Sharbat Gula je bila takrat stara 12 let in je živela v afganistanskem begunskem taborišču v pakistanskem Pešavarju, kjer jo je McCurry slikal. Ravno tam so Sharbat pred dnevi prijeli zaradi ponarejenih dokumentov in nezakonitega bivanja v državi, poročajo tuji mediji. Če bo spoznana za krivo, ji grozi 14 let zaporne kazni ali pa izgon iz države, je za CNN razložila pravnica s področja človekovih pravic Zia Awan.

Fotograf McCurry je ogorčen nad prijetjem Sharbat in odločen, da ji bo pomagal. »Ostro protestiram proti takšnim dejanjem oblasti. V življenju je že dovolj pretrpela, aretacija je huda kršitev njenih človekovih pravic,« je sporočil v izjavi za javnost. Če bi bila Gula registrirana kot begunka, bi ji na pomoč priskočili tudi v Uradu Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR). »Sharbat je v skupini neregistriranih migrantov, zaradi česar ji v UNHCR ne moremo pomagati,« je za CNN komentirala Duniya Khan iz urada.

Prijetje Gule kaže na vse večje pritiske Pakistana na afganistanske begunce, za katere želijo, da se vrnejo domov, razlagajo v Mednarodni organizaciji za migracije (IOM), ki pomagajo neregistriranim migrantom. Po podatkih Združenih narodov v Pakistanu živi okoli 1,4 milijona registriranih afganistanskih beguncev, dodaten milijon pa naj bi jih bilo še neregistriranih. Od julija letos so iz Pakistana v domovino vrnili okoli 370.000 Afganistancev, od katerih jih je bilo skoraj 220.000 registriranih beguncev, kažejo podatki nevladne organizacije Human Rights Watch. »Pridružili se bodo več kot milijonu Afganistancev, razseljenih znotraj domovine, ki skušajo v času vojne in hude revščine zgolj preživeti,« so zapisali v izjavi za javnost.