Člani parlamentarnega odbora za finance in monetarno politiko so včeraj podprli predlog Združene levice (ZL) za sprejem avtentične razlage zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih. Po mnenju poslancev si regulator trga zakon razlaga po svoje. Poziv za avtentično razlago je na poslance naslovila Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS), da bi tako zaščitila male delničarje. Kar šest od desetih ponudnikov trgovalnih računov namreč ne upošteva omejitev, ki jih določa zakon, ampak potrošnikom zaračunava višje stroške. To so pokazali rezultati pregleda ZPS o ponudbi in stroških poslovanja s trgovalnimi računi.

Kljub zakonskim določbam, da letni strošek vodenja računa in nadomestila za vzdrževanje stanja na računu ne sme presegati 0,5 odstotka povprečne vrednosti papirjev na njem, pa so v nekaterih borznih hišah ti stroški nesorazmerno visoki. Ena od bank posamezniku z delnicami v vrednosti 50 evrov za odprtje in enoletno upravljanje računa zaračuna 24 centov, ena od borznih hiš pa kar 37 evrov. Po mnenju Luke Mesca iz Združene levice gre za prevelike razlike, zato želijo to preprečiti.

Pinoza iz ATVP poslancem dvignil krvni tlak

Po besedah Primoža Pinoze, pomočnika direktorja ATVP, morajo borzne hiše in banke izpolnjevati tudi zahteve številnih drugih zakonov, njihov namen pa je zagotovitev kakovosti storitev za stranke in varnost njihovega premoženja. »Seveda to stane,« je opozoril. Po njegovih besedah se borznim hišam splača voditi le trgovalne račune, na katerih je najmanj 5000 evrov premoženja. S tem je razjezil tako opozicijske kot koalicijske poslance.

»Če teh storitev ne morejo izvajati v okviru zakona, naj jih pač ne izvajajo,« na to odgovarja Mesec. ATVP očita, da je na strani borznih hiš, saj jim dopusti ozko branje zakona, da lahko odirajo državljane, ki morajo do konca leta odpreti trgovalne račune. »Nenavadno je, da ATVP nastopa v funkciji odvetnika borznih hiš,« se čudi tudi Uroš Prikl iz DeSUS. Prepričan je namreč, da je zgornja meja stroškov vodenja trgovalnega računa v zakonu povsem jasno zapisana, kljub temu pa sprejem avtentične razlage podpira. Ne verjame namreč, da bodo borzne hiše obubožale.

Razlaga zakona na novembrski seji

Po mnenju Janka Vebra iz SD pa ni prav, da se na male varčevalce prenese vse stroške. Od regulatorja pričakuje, da se bo zavzel za spoštovanje zakonodaje. Do predstavnikov ATVP je oster tudi Jani Möderndorfer iz SMC, ki napoveduje, da bo z zanimanjem spremljal, kje bo Pinozova prihodnja služba. Parlamentarni odbor za finance soglasno podpira predlog avtentične razlage 48. člena zakona, s katero se bo zagotovilo popolno jasnost določbe o stroških upravljanja trgovalnega računa. Državni zbor bo to točko obravnaval na novembrski seji.