Množici trgovin v stari Ljubljani se je ta mesec pridružila nova trgovinica s sila nenavadnim imenom: Zebra gre na Luno. Ime je izpeljano iz kratic ustanovitelja Zavoda za gluhe in naglušne Ljubljana (ZGNL), prav tako kot ime pa je poseben tudi koncept s socialno noto. Keramične gumbe, mehke zmajčke, sivkine vence, potiskane zvezke, kape, okrasna ogledala, kipce, slike in druge unikatne izdelke z dodano vrednostjo so namreč z mentorji iz zavoda izdelali otroci in mladostniki s posebnimi potrebami sluha, govora in komunikacije.

Dobra praksa iz Anglije

Zebrina zgodba se je pravzaprav začela že z lanskim obiskom skupine pedagogov zavoda v Veliki Britaniji. Tam so si na Kraljevi šoli za gluhe otroke med drugim ogledali, kako so tudi šolske trgovinice lahko odličen način za aktivno vključevanje učencev in predstavitev njihovih talentov širši javnosti. Ker tudi pri njih med poukom, tako v vrtcu kot v osnovni in srednji šoli, na delovnih terapijah in med bivanjem v domu nastajajo čudoviti izdelki, so po vrnitvi idejo predstavili vodstvu zavoda in direktor Boris Černilec je z veseljem dal zeleno luč, da najdejo sredstva in prostor za uresničitev ideje.

»Zavod je bil pred 116 leti ustanovljen za tiste otroke, ki ne morejo obiskovati rednih vrtcev, osnovnih in srednjih šol, kar pomeni, da imamo posebno poslanstvo in naše delo nikakor ne more biti standardizirano. Iščemo vedno nove poti in ideje – tako smo sprejeli tudi ta izziv, zdaj pa upamo, da bodo Ljubljančani s svojimi obiski potrdili, da je bila naša odločitev prava,« je povedal Černilec, hvaležen za sponzorstvo družbe Eles in Mestni občini Ljubljana, da jih je spomladi izbrala za najemnika prostora na Starem trgu 24. Njegova vrata so po večmesečnem ustvarjanju izdelkov znova na stežaj odprli že na začetku oktobra. Kot je še dodal direktor, so bili odzivi ta mesec tako dobri, da so si upali včeraj prirediti še uradno odprtje.

Izdelki rednih in nekdanjih učencev

Tako je Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana, ki je nastal leta 1900 kot prva ustanova za vzgojo in izobraževanje oseb s posebnimi potrebami v Sloveniji, znova začel orati ledino. Poudarjajo, da je širjenje zavedanja o drugačnosti in vzajemnosti njihova moralna zaveza, zato Zebra ne bo le klasična trgovinica z unikatnimi izdelki, ampak še veliko več.

»Vsak četrtek poteka pouk šivanja, ob torkih ustvarjajo otroci iz vrtca, ob sredah osnovnošolci in ob četrtkih srednješolci. Torkovi večeri bodo namenjeni predavanjem naših strokovnjakov, ob sredah popoldne že izvajamo brezplačen tečaj slovenskega znakovnega jezika, petkovi večeri pa so rezervirani za kulturne dogodke,« je povedala vodja projekta Valerija Janhar Černivec, ki je bila tudi najbolj vztrajna za prenos dobre angleške prakse k nam. To so še nadgradili tako, da k sodelovanju vabijo mlade, ki so končali izobraževanje pri njih, a žal še niso našli zaposlitve. Obenem bodo sedanje dijake usposabljali za samostojno delo v trgovini. Prav tako bo v njihovi novi pridobitvi širši javnosti dostopna strokovna literatura, ki obravnava vsebine iz življenja oseb s posebnimi potrebami.