Če smo bili pred tremi desetletji še veseli, da smo avto, kakršen koli pač že, v doglednem času sploh dobili, vmes večinoma gledali na to, kakšen motor bo imel ali pa koliko prostora nam bo ponujal, v zadnjem času vedno pomembnejšo vlogo igrajo povezljivost s pametnim telefonom in multimedijski (infotainment) sistemi. Prvi pokazatelj, da se bo to dogajalo vse pogosteje, je bil, ko me je kolega pred petimi leti prosil za pomoč pri nakupu avtomobila, pri čemer je, seveda poleg cenovne omejitve, postavil le en pogoj: da avto omogoča povezljivost prek bluetootha. Naslednji so sledili pri raznoraznih predstavitvah novih avtomobilov na salonih, v tujini in doma, pri katerih so razvojniki in predstavniki znamk vedno pogosteje in vedno več časa namenili poudarjanju različnih možnosti upravljanja multimedijskih vsebin, predstavitvam vedno večjih in bolj kakovostnih zaslonov in tako dalje. Eden zadnjih pokazateljev, da je to po novem dejansko ena najpomembnejših stvari pri nakupu avtomobila, pa so odzivi kupcev. Veliko jih namreč kakovosten sistem postavlja na vrh zahtev pri nakupu novega avtomobila, njegovo uporabnost pa po pomembnosti postavljajo celo pred vozne lastnosti avtomobila! Manj jim torej pomeni, da se avto dobro pelje, kot to, da ima kakovosten »infotainment«.

Raziskava, ki so jo, da bi zajeli kar najrazličnejši profil kupcev, pri spletni reviji Business Insider hkrati opravili v Nemčiji, ZDA in na Kitajskem, je tako leta 2014 pokazala, da je kupcev, ki bi znamko avtomobila nemudoma zamenjali, če bi jim druga ponujala popolnejši dostop do aplikacij, podatkov in multimedijskih vsebin, 20 odstotkov. Kar je seveda precej malo, a sledi še en podatek – lani je bilo takšnih v enaki raziskavi že 37 odstotkov! In kar 61 odstotkov takšnih, ki jim je ključno ali pa vsaj zelo pomembno, da lahko na zaslonu ekrana na armaturni plošči avtomobila uzrejo enak način upravljanja, z enakimi aplikacijami, kot jih imajo na svojem pametnem telefonu!

Avtomobilski proizvajalci se tega seveda zavedajo, a zdi se, da je hkrati tu še ogromno rezerve, saj je velika večina zaslonov na dotik, ki simulira tiste s telefonov ali tablic, precej počasnejših in slabše odzivnih. Ne pomaga namreč kaj dosti, da je zaslon na primer na pogled enak kot na telefonu, če je njegova odzivnost na dotik nekajkrat počasnejša. Verjetno so na kaj takega mislili in zato videli priložnost pri Applu, kjer so najbrž računali na ponovitev zgodbe z revolucijo pametnih telefonov, ki jim je pred slabim desetletjem uspela z iphonom, ko so pred časom napovedali, da bodo razvili svoj avtomobil. A so kaj hitro spoznali, da avto vendarle ni tako »enostavna« reč kot prenosni telefon, in zdaj projekt dokončno opustili. Raziskave gor ali dol, avto je pač v prvi vrsti še vedno namenjen – vožnji.