Da je v oglasu mišljena napredovala jetrna ciroza, potrjuje navajanje simptomov: bolečine pod jetri (bralce opozarjam, da je to pod desnim, in ne pod levim rebrnim lokom), otekanje trebuha, napenjanje, utrujenost, posivela koža itd.; piscu besedila se je zdelo promocijsko dražljivo, da oglas bralcem kot posebno usoden znak omeni tudi redčenje dlak okrog spolovila. Ampak tu je rešitev iz izvlečkov artičok in celičnih membran, ki ga ponudnik, da bi se izognil zoprnim zakonskim predpisom, ne imenuje zdravilo, temveč »sredstvo«, pri čemer je pretirano skromen: po svojih učinkih je njegovo sredstvo ne le zdravilo, ampak čudežno zdravilo; zgodovinsko odkritje, ki bo odpravilo vse jetrne bolezni. Vaše jetrne celice se bodo revitalizirale in začele obnavljati, iz telesa boste izločili strupe, bolečine in utrujenost bodo izginile, »sredstvo« vas bo varovalo tudi pred rakom in drugimi tumorji. Znebite se težav z jetri enkrat za vselej, kliče oglas, predstavljajte si, da ste povsem zdravi. Edina slaba stran izdelka, zapiše samokritični ponudnik, je visoka cena, ki pritiče veliki vrednosti izdelka: 120 evrov (to bi bilo na tržnici kar veliko artičok, ampak glede na to, da se s sredstvom ozdravite enkrat za vselej, ga je morda dovolj uporabiti le enkrat). Ampak pozor, če pokličete zdaj, ga boste dobili za ušivih dvaindvajset evrov! In to še ni vse: vsakemu naročilu bo priložena garancija, ki zagotavlja pozitivne učinke. Pijanci, ki morda tu in tam pomislijo na svoja jetra, si lahko oddahnejo.

Naslednji oglas ponuja »formulo«, s katero si kar doma pomladite srce in očistite arterije. Doslej je skrb za srce pomenila jemanje kopice zdravil, ki delujejo samo proti simptomom, in ne tudi proti vzrokom, pripoveduje ponudnik, z njihovo formulo pa se lotevate tudi vzrokov in živite veliko dlje. Prvih petsto kupcev dobi izdelek, ki sicer stane 139 evrov, zastonj, poleg tega pa tudi vsako naslednje naročilo prinaša 100-odstotni popust (to razumem kot doživljenjsko brezplačno dostavo »formule«). Če se vam bo zaradi izjemnega navala težko prebiti med prvih petsto (nekaj centimetrov vstran je ta številka znižana na 485), bo cena pri vseh preostalih le polovična. Neizrečeni nasvet je torej: proč z drugimi zdravili, ki zdravijo simptome in se ne lotevajo vzrokov. Navdušena uporabnica meni, da bi njen mož, ki je umrl zaradi infarkta, danes lahko še živel, če bi jemal to »formulo«. Kaj še čakate: pokličite zdaj (dobronameren nasvet oglaševalcu: dobra poteza bi bila priložena brezplačna zobna ščetka, ki zagotavlja trajno zdrave zobe brez zobnega kamna)!

Tretji oglas razkriva skrivnost zdravih in lepih nog. Debele in vijugave krčne žile so po uporabi tega »izdelka« nevidne, koža je gladka in prijetna. Učinki so opazni že po treh dneh. Pokličite danes, kajti samo danes je ta izdelek popolnoma zastonj. Nič več laserja in operacij (da ne govorim o doktorju Zimmermannu). Eden najbolj znanih poljskih flebologov Alexander Kozel (skromen človek, saj pod tem imenom najdemo le urnike splošnega zdravnika v avstrijskem Gradcu) nam razkriva, da je čudodelna lastnost »izdelka« v kostanju, jagodah acai in patentirani sestavini »stretcher«, ki deluje tako, da skrči tkivo žil in jih s tem raztegne. Če ne pokličete danes, je cena 90 evrov, ampak dobili boste dvojno dozo, kar je zelo prikladno, saj boste »izdelek« z velikim pridom uporabljali tudi za hemoroide in počene kapilare.

Omembe vreden je tudi oglas, ki naznanja, da so boleči sklepi, mišice in kosti le še spomin iz preteklosti. Tudi tu prvi naročniki izdelek dobijo zastonj, naslednji pa po polovični ceni, ki je sicer 90 evrov. Ampak to še ni vse: dobili boste tudi certifikat avtentičnosti in garancijski list. Revmatologinje Agate Kristof, ki priporoča sredstvo, na internetu ni mogoče izslediti, kar dokazuje, da je tudi na strokovnih področjih, in ne le v politiki, treba zaupati novim obrazom.

Čudežev kar noče biti konec. Peti oglas ponuja izdelek za obnovo las in s fotografijami dokazuje, kako je na impozantni pleši zrasla bujna goščava. Proizvajalec nam v tem primeru rahlo namigne na svoj znanstveni pristop: s pomočjo nanotehnologije in biokemije je odkril, kako je mogoče oživiti neaktivne lasne mešičke. Če pokličete zdaj, boste namesto 90 evrov plačali samo 19,99 evra.

Oglase je naročilo podjetje iz ZDA v kraju, malo manjšem od Maribora. Tesno je povezano z naravo, saj Googlov posnetek na tem mestu prikazuje park. Bralce, ki so tik pred tem, da izkoristijo eno od teh neverjetno ugodnih ponudb, pozivam, da vseeno še malo počakajo: v naslednjih dneh pričakujem formulo za večno življenje, ki bo nadomestila vse zgoraj omenjene izdelke. To se bo pa res izplačalo.