Na konstitutivni seji novega nadzornega sveta Adrie Mobil so nadzorniki najprej za predsednika imenovali direktorja ACH Rasta Oderlapa, nato pa po naših informacijah obravnavali predvsem tekoče zadeve, rezultate in strategijo družbe. Seja je trajala več ur, vse do večera, vendar se na njej ni zgodilo nič pretresljivega. Kljub strahu zaposlenih, da bi novi nadzorniki utegnili zamenjati direktorico Sonjo Gole, se to včeraj ni zgodilo.

Na skupščini podjetja sredi oktobra je novi nadzornik namreč postal nekdanji prvi mož Petrola Marko Kryžanowski, ki se je pridružil Rastu Oderlapu, s katerim sta solastnika Proteja iz kroga družbenikov okrog Hermana Rigelnika. Po Proteju so menedžerji, med njimi tudi Sonja Gole, pred leti izvedli prevzem ACH, ki je 99,72-odstotni lastnik Adrie Mobil. Z dvema »svojima« človekoma v nadzornem svetu ima tako Rigelnik večino, tretji nadzornik pa je predstavnik zaposlenih Janez Kastelec.

Zaradi zdaj že kar dolgotrajne bitke med Goletovo in Rigelnikom za večinske deleže v Proteju in s tem posredno za nadzor nad Adrio Mobil ter nato še menjave v nadzornem svetu, so se pojavile špekulacije o morebitni zamenjavi Goletove. Vendar kot trdijo naši viri, o tem večinski lastniki za zdaj ne razmišljajo. Je pa res, da se mnenji dolenjskega in ljubljanskega kroga glede prodaje oziroma strateškega povezovanja Adrie Mobil, ki zadnje leto beleži rekordne rezultate, nekoliko razlikujejo. Da tako imenovani Rigelnikov tabor preučuje možnosti prodaje in da naj bi iz ACH že poslali poziv potencialnim kupcem, je v začetku septembra v javnost sporočila Goletova. Ob tem je izrazila bojazen, da bi bili z načinom prodaje, kot ga predvideva Rigelnikov krog, ogroženi zastavljeni strateški cilji in interesi družbe.

Sedež podjetja ostaja v Novem mestu

Na drugi strani Goletovi pripisujejo povezovanje s švedsko družbo Kabe, ključnim Adriinim partnerjem na skandinavskem trgu. Kabe je spomladi objavil namero za odkup četrtinskega deleža Proteja, ki so ga prodajali družbeniki iz kroga nekdanje finančnice ACH Vere Mihatović. A je predkupno pravico izkoristila skupina enajstih delničarjev iz Rigelnikovega tabora. Ponudbo za odkup deležev v Proteju je nato dal tudi tabor Goletove, vendar neuspešno.

Kot ob tem trdijo naši viri, lastniki resno razmišljajo o prodaji Adrie Mobil, vendar je odveč strah zaposlenih, da bi novi lastnik pomenil konec novomeške družbe. »Želimo, da podjetje ostane v dolenjskih rokah, kajti vsak drugi lastnik, pa naj bo to francoski Trigano ali kdorkoli drug, lahko Adrio že jutri ugasne. Edina alternativa za podjetje je Sonja Gole,« je pred tednom dni opozoril predsednik sindikata Skei v Adrii Mobil Ramo Čivović, ki je izrazil podporo sedanjemu vodstvu. Dodal je, da v skrajnem primeru tudi stavka zaposlenih ni izključena. A kot za zdaj kaže, so zaposleni lahko pomirjeni. Del kupo-prodajnega postopka naj bi bila namreč tudi zaveza, da družba, ki jo ocenjujejo na blizu 200 milijonov evrov, ostane v Novem mestu. Če Goletova ne bo nasprotovala prodaji, jo bodo nadzorniki pustili na čelu družbe.