»Naš slogan Prostor zadovoljnih ljudi ni več črka na papirju, temveč dejansko živi,« je po objavi rezultatov projekta zdravja prebivalcev po občinah, ki ga je izdelal Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), ponosno poudaril domžalski župan Toni Dragar. »Po raziskavah sodeč smo najbolj zdrava občina,« je dejal in pojasnil, da »biti zdrav ne pomeni zgolj (ne)imeti zdravstvenih težav. Zdravje je dobrina, je zadovoljstvo z življenjem in je sreča.«

Zato jih v Domžalah veseli, da občani ocenjujejo svoje zdravje kot dobro in znatno boljše od slovenskega povprečja. Vsi certifikati, ki jih prejemajo v zadnjem času, pa po županovih besedah dokazujejo, da delajo dobro in jih spodbujajo, da se bodo tudi na občini še naprej trudili za še boljšo kakovost življenja občanov.

Šport in rekreacija

Na NIJZ so v projektu po občinah zbrane podatke razvrstili v dejavnike tveganja za zdravje, preventivo, zdravstveno stanje in umrljivost. Kot pravijo v Domžalah, se je njihova občina kar v 18 izmed 35 kazalnikov izkazala za znatno boljšo od slovenskega povprečja, pod povprečjem pa so pristali le pri dveh kazalnikih. Kot še pravijo, kakovost življenja nenehno zboljšujejo z vrsto ukrepov na različnih področjih.

»Smo občina športa, ki je glavni dejavnik dobrega zdravja,« razmišlja župan Dragar. Pravi, da imajo zelo pester nabor različnih športnih društev, ki dosegajo izjemne rezultate, na občini pa bodo njihove programe v naslednjem letu podprli s kar 2.162.500 proračunskih evrov. Poleg tega že vrsto let obnavljajo in gradijo Zeleno os regije – pot ob Kamniški Bistrici. Ob njo so postavili kup fitnesov na prostem in otroških igrišč. Uredili so tudi več drugih rekreacijskih poti – na Šumberk, poučno pot Blato–Mlake...

»Večina naših krajev ima šolske telovadnice, ki jih društva uporabljajo za popoldanske aktivnosti,« poudarja Dragar in doda, da bodo po letih prizadevanj končno dobili telovadnico tudi na srednji šoli in gimnaziji. Veliko pozornosti odmerjajo tudi športnim dogodkom, kot so denimo Urbani gladiator, cestni maraton, Božičkov tek in Pohod ob izlivu reke. Tudi za malčke in šolarje gradijo nove vrtce in šole in prizidke in obnavljajo stare objekte, da bi v njih otroci preživljali čas v prijetnem in zdravem okolju.

Za zdravstveno varnost vsako leto namenijo 364.000 evrov, večji del tega za nujno zdravstveno varnost. Sofinancirajo mamografije, specialnega pedagoga in logopeda, širijo mrežo defribilatorjev in pripravljajo brezplačne tečaje oživljanja. »Za dobro zdravstveno stanje naših občanov in občank se moramo zahvaliti zaposlenim v Zdravstvenem domu Domžale, ki s svojimi rednimi programi in preventivo zgledno skrbijo za naše zdravje,« ni pozabil pristaviti Dragar.

Posebno pozornost namenjajo mladim

V Domžalah ne pozabljajo, da na zdravje vpliva tudi zadovoljstvo in sreča. Zato občanom ponujajo izjemno pestro kulturno dogajanje in se trudijo v prostor zadovoljnih ljudi, kakor se glasi njihov slogan, vključiti prav vse občane. »Zadnje leto se trudimo predvsem z mladimi, ki so nas največkrat opozorili, da se ne čutijo dovolj sprejeti,« je priznal Dragar. Kot pravi, pa očitno dobro skrbijo za mlade družine, ki se k njim množično priseljujejo.

Pomembno delo opravlja Center za mlade Domžale, ki odmerja veliko pozornosti tudi problematiki mladih v družbi, zlasti drogam in alkoholu. Starejši občani se, kot zagotavljajo, v občini dobro počutijo, se pa na občini trudijo čimbolj vključiti tudi ranljivejše skupine. Naslednje leto bodo odprli Dnevni center za osebe z motnjami v duševnem razvoju, Osnovna šola Roje s prilagojenim programom pa že zdaj velja za eno izmed boljših osnovnih šol, pravi Dragar in doda, da vsa leta financirajo tudi Rdeči križ in druge humanitarne organizacije.