»Deklica, ki se je v torek v jeseniški porodnišnici rodila mami iz Somalije, se imenuje Sabrin,« so včeraj sporočili iz Splošne bolnišnice Jesenice. Novica je za zaposlene na jeseniškem ginekološko-porodniškem oddelku, kjer skrivnostna Somalka s svojo novorojenko trenutno biva, pomembna. Ker gostja ne govori angleško, so imeli namreč kar nekaj težav s sporazumevanjem in sprva nikakor niso mogli ugotoviti, kako je ime mami ali njeni novorojenki. Mami so nadeli »delovno« ime Ana, saj je v poskusih komunikacije pred prihodom tolmača kazala nase in ponavljala Ana, za kar so zaposleni pozneje izvedeli, da v arabščini pomeni jaz. Tudi njeno hčerkico so, preden so izvedeli za njeno ime, začasno imenovali kar Slovenija, saj je njena mama večkrat pokazala nanjo in zraven izgovarjala ime naše države.

Okoliščin, ki so mlado visoko nosečo begunko v torek popoldne pripeljale v Rateče, kjer so ji med popadki pomagali do prihoda reševalcev, policisti še niso do konca raziskali, zavrnili pa so nekatere navedbe domačinov. »Informacije domačinov o neznancih s kombijem, o nasilni odstranitvi iz vozila in morebitnem sprovajanju tujcev čez državno mejo za ta primer ne držijo,« nam je pojasnil predstavnik za odnose z javnostjo Policijske uprave Kranj Bojan Kos.

Po torkovem porodu, ki je potekal normalno in brez posebnosti, iz jeseniške porodnišnice še sporočajo, da bosta mama in novorojenka Sabrin tam ostali predvidoma deset dni. Tudi po tem bosta, kot vse kaže, ostali v naši državi. V kranjski policijski upravi so namreč potrdili, da je mama novorojenke Sabrin, kot je napovedala že takoj po porodu, tudi uradno zaprosila za mednarodno zaščito.

Kot je znano, se je okoli 25-letna Somalka v torek znašla v Ratečah, kamor naj bi pripešačila iz Italije. Ker je bila visoko noseča, so jo presenetili porodni popadki. Domačini v Ratečah so ji nemudoma in nesebično priskočili na pomoč vse do prihoda reševalcev, ki so obiskovalko prepeljali v jeseniško porodnišnico. Čez približno eno uro je tam rodila zdravo deklico. S pomočjo tolmača so v jeseniški porodnišnici ugotovili, da gostja sploh ne ve, kje je, saj je bila prepričana, da je v Italiji. O Sloveniji doslej še ni slišala, a ji je osebje porodnišnice zagotovilo, da je v varnem okolju, kjer bo zanjo in za novorojenko dobro poskrbljeno.