Nenavaden dogodek se je zgodil v enoti Livada šmarskega vrtca v začetku tega tedna. Kot smo izvedeli, je ena od deklic, kot je navada, v vrečki prinesla nekaj svojih igrač. Te je iz vrečke vzela pomočnica vzgojiteljice, ko pa je želela vrečko zložiti, se to ni dalo, zdela pa se ji je tudi nenavadno težka. Na dnu vrečke je otipala neki predmet, ki je bil skrit pod robom, in izkazalo se je, da gre za prisluškovalno napravo. Po naših neuradnih informacijah naj bi šlo celo za aktiviran mobilni telefon, s katerim bi se dalo posneti dogajanje v igralnici, a nam tega uradno ni potrdil nihče.

O nenavadni najdbi je vodstvo vrtca nemudoma obvestilo tudi policijo, ko so začeli raziskovati, kako se je nenavadna prisluškovalna naprava znašla v vrečki, pa so ugotovili, da naj bi jo v vrečko dal oče, medtem ko naj bi idejo dobil dekličin dedek. Kot smo še izvedeli neuradno, naj bi bila deklica, ko so prišli ponjo v vrtec, večkrat objokana, zato je očeta zaskrbelo, kaj neki se z njo dogaja za štirimi stenami vrtca. Neuradno pa naj bi bil dekličin oče celo policist, kar zadevo postavlja v toliko bolj kočljiv položaj.

Vprašanje, ali to drži, smo zato najprej naslovili na Policijsko upravo Celje, tiskovna predstavnica Milena Trbulin pa je pojasnila, da so od uradne osebe vrtca res prijeli prijavo suma neupravičenega zvočnega snemanja. »Odstopili smo jo oddelku za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili specializiranega državnega tožilstva, ki je pristojno za obravnavo tovrstnih prijav in tudi dajanje izjav.« S tem je dejansko potrdila, da gre za policista.

Dedek priznal, da je naredil neumnost

»Vsi moji sodelavci so bili ob tej najdbi pretreseni. Počutijo se razgaljene, oropane zaupanja in dostojanstva, ugleda in tudi menijo, da gre za pretiran poseg v avtonomijo in strokovnost zaposlenih in prekoračitev meje zdravega razuma,« odgovarja ravnateljica šmarskega vrtca Jelka Kitak. Kot dodaja, takšni dogodki brez dvoma slabijo ugled in dobro ime vrtca pa tudi poklica samega. »Odnos med starši in vzgojitelji mora biti odkrit, obenem pa zaupen in profesionalen, saj lahko le na tak način drug drugega dopolnjujemo. V nasprotnem primeru pride do vakuuma, ki pa škodi vsem, zmagovalca v taki situaciji zagotovo ni,« poudarja Kitakova, ki je prepričana, da vsi zaposleni delajo odlično, profesionalno, z veliko mero ljubezni in zavedanja svojega poslanstva.

»Ničesar nimamo namena pometati pod preprogo, zato smo se tudi na to zadevo takoj odzvali in jo skušali rešiti. Pogovorili smo se z obema vzgojiteljicama v oddelku pa tudi z očetom in dedkom deklice. Slednja je povedala, da se v vrtcu počuti odlično, sproščeno in razigrano. Nikoli tudi ni odšla domov objokana. Po očetovi izjavi vse izhaja iz tega, da je nekega dne stal pred oddelkom in slišal jok. Predvideval je, da gre za njegovo hčer, in porodil se mu je dvom, ki ga je doma zaupal vsej družini. Dedek pa je pojasnil, da je bila ideja o prisluškovalni napravi njegova in da se zaveda, da je v preveliki skrbi za vnukinjo naredil veliko neumnost,« je razkrila Kitakova. Dodala je še, da sta se za dejanje oba, torej tako oče kot dedek, pred celotnim kolektivom opravičila in se še posebej pogovorila tudi z vzgojiteljicama oddelka, ki ga obiskuje njuna hči in vnukinja.

Na občini presenečeni in zaskrbljeni

Z omenjenim neprijetnim dogodkom v vrtcu pa so seznanjeni tudi na občini Šmarje, ki je ustanoviteljica tega javnega zavoda. Kot je pojasnila koordinatorica za odnose z javnostmi na občini Sergeja Javornik, jih je z dogodkom seznanila ravnateljica in tudi ustrezno ukrepala. »V občinski upravi smo presenečeni in hkrati zaskrbljeni, saj menimo, da bi morali tako starši kot tudi stari starši kakršne koli dileme razrešiti v pogovoru z vzgojiteljicami oziroma vodstvom vrtca, ne pa na tak način,« odgovarjajo na šmarski občini.

Sicer pa so se v omenjenem vrtcu s kritikami, češ da naj bi z otroki nekateri zaposleni ravnali neprimerno, srečali tudi pred slabima dvema letoma. A so se kritike izkazale za neupravičene. Inšpektorat je sicer ugotovil nekaj kršitev zakonodaje, a so jih odpravili. Nanašale so se na varnost otrok, saj mora večje skupine otrok na sprehod vselej voditi predpisano število polnoletnih oseb, prav tako pa je takratna ravnateljica Marta Drofenik eno delavko zaposlila brez ustrezne izobrazbe. A so dotično kmalu tudi odpustili.