»Naša populacija hodi v šolo in kretenov ne prenaša,« v slogu Big Foot Mame o ciljnem občinstvu na 10. Ritmu mladosti pove Dominik S. Černjak iz Collegiuma, ki bo s koncertom zaznamoval 20. obletnico delovanja turistične agencije. Prejšnja leta so ti glasbeni dogodki potekali na prostem, letos pa so se organizatorji odločili za varnejšo različico. »Vsako leto smo trepetali zaradi vremena, s Stožicami pa smo ta dejavnik eliminirali,« doda član organizacijske ekipe Jean Frbežar. Za napoved spektakla, ki bo letos potekal v veselem decembru, vsi uporabljajo zgolj presežnike – takšne zvezde pri nas še niso stale skupaj na odru, nastopili bodo najboljši bandi, kar jih Slovenija premore.

Rockovski vrhunec leta

Nastopajoči so za odtenek skromnejši. »To bo rockovski vrhunec leta. Big Foot Mama je pred nami orala ledino, zdaj jo bomo končno orali in žgali skupaj,« se veseli Tomi Meglič, frontman Siddharte. Rivalstva med skupinama ni in ga tudi nikoli ni bilo. »Nikoli nismo padali na to igro. To je bil zgolj medijski konstrukt, saj smo pred leti skoraj sočasno stopili na glasbeno sceno. Nihče ni nikogar povozil ali pohodil. Oboji lahko soobstajamo in skupaj celo ustvarjamo,« pravi Alen Steržaj iz BFM. Njihovo občinstvo je pisano – od tistih prvih oboževalcev, ki so v več kot 15 letih poslušanja njihove glasbe prestopili prag odraslosti, do najmlajših, njihovih otrok, ki v prvih vrstah družno pojejo največje uspešnice, pa čeprav besedila še niti čisto ne razumejo. »Naša generacija se pomika proti mešalni mizi in točilnemu pultu, mlajši pa stopajo v ospredje,« se zasmeji Primož Benko iz Siddharte.

Skupini sta že večkrat nastopili na istem dogodku, nikoli pa še skupaj na odru. Fantje napovedujejo en koncert, dve uri hitov, menjavanje članov in pesmi, skratka sinergijo dveh rock skupin in velik spektakel s presenečenji. Od 11.000 vstopnic, ki so bile v prodaji, jih je na voljo le še okoli 3000, številne so zagotovo prodali tudi na račun Fotra, DJ Umeka, ki bo z nastopom v Stožicah osvojil za zdaj še neosvojeno trdnjavo. »Stožice enostavno moraš enkrat napolniti. To bo rock spektakel, ki se bo nato prelevil v elektronskega, zagotovo enega največjih pri nas,« zagotovi Umek. Tomi iz Siddharte pa sklene: »Treslo se bo. Upam, da tako, kot še nikoli. In ker bo zraven tudi Umek, bomo zagotovo dobili dovoljenje, da bo res glasno. Stožice bodo do jutra naše.«