Na Kitajskem se nekateri zakonci za razvezo ne odločajo več na primer zaradi nepremostljivih razlik, temveč zaradi nepremičninskega balona, poroča agencija Bloomberg. Z razvezami skušajo namreč kitajski pari zaobiti prizadevanja vlade, ki s številnimi ukrepi preprečuje nadaljnje napihovanje nepremičninskega balona. Lokalne oblasti so med drugim v več kot 21 mestih uvedle višje akontacije in omejile nakup nepremičnin za obstoječe imetnike. Kitajski pari, ki na ukrepe za ohlajanje cen nepremičnin odgovarjajo z lažnimi razvezami, pa želijo zgrabiti priložnost pred uvedbo morebitnih nadaljnjih omejitev na nepremičninskem trgu.

Rasti cen predvsem v metropolah

Cene nepremičnin so v nekaterih mestih na Kitajskem že pred prvimi restriktivnimi ukrepi narasle tudi za 50 odstotkov na leto, pojasnjuje Peter Jenčič iz Alta Skladov. »Še večja težava pa so ekscesno visoke cene nepremičnin. Po podatkih družbe Longview znaša povprečna cena stanovanja v Šenzenu približno 7300 evrov za kvadratni meter oziroma kar 67-kratnik mediane zaslužkov prebivalcev,« poudarja. V prvih treh četrtinah leta so povprečne cene novih nepremičnin v največjih kitajskih mestih narasle za 30 odstotkov, pretekli mesec pa so zabeležili največji skok cen v zadnjih sedmih letih. Z ozko ponudbo in naraščanjem cen se pri tem soočajo zgolj prebivalci kitajskih metropol, medtem ko kupcev nepremičnin v manjših mestih primanjkuje.

V času večje upočasnitve gospodarske aktivnosti so kitajske oblasti sprejemale ukrepe, ki so lajšali nakup nepremičnin, ob ocenah, da se nepremičninski trg pregreva, pa so zaostrile pogoje za pridobitev virov za nakup. »Najnovejše ukrepe za brzdanje cen nepremičnin je kitajsko vodstvo sprejelo zaradi skrbi, da utegne ponovno priti do cenovnih ekscesov v tem sektorju. Ti bi lahko imeli pomembne vplive na gospodarstvo, in sicer prek cenovnih pritiskov, zmanjšanja kupne moči dela prebivalstva, ki še nima v lasti nepremičnine, in seveda tudi prek morebitnih prihodnjih slabih posojil, predvsem nepremičninskih podjetij,« ocenjuje Jenčič.

Rastejo tudi kitajske delnice

Letošnji ukrepi se od mesta do mesta sicer razlikujejo, prinašajo pa bolj restriktivne pogoje pri deležu lastnih sredstev, skrajšan čas, v katerem mora biti nepremičnina v celoti plačana, in v nekaterih primerih tudi prepovedi lastništva za specifične kategorije prebivalstva.

Ob vladnih ukrepih številke iz minulega tedna kažejo določeno ohlajanje cen v najbolj pregretih mestih, kot sta Peking in Šanghaj. V Pekingu so se cene novih nepremičnin v prvih tednih oktobra znižale za slabe štiri odstotke, v Šanghaju pa za slabe tri odstotke. »Restriktivni ukrepi bodo najverjetneje vplivali na znižanje cen nepremičnin, kar bo zmanjšalo potrebo po lažnih razvezah,« napoveduje Jenčič.

Gospodarska rast je v tretjem četrtletju dosegla 6,7 odstotka, kitajska podjetja so letos nadaljevala tudi strategijo prevzemov in združevanj s tujimi podjetji, pri čemer so po vrednosti prevzemov in združitev prvič v zgodovini prehitela ZDA. Strategija je posledica kitajskih ambicij po preoblikovanju ekonomije – namesto investicij in izvoza si želijo večjo vlogo potrošnje gospodinjstev in s tem preoblikovanje v notranjo potrošniško ekonomijo. Spodbudni makroekonomski podatki v minulem tednu so že pripomogli k rasti kitajskih delnic.

Ob izboljšanju razmer v gospodarstvu pa analitiki opozarjajo na nekatera tveganja, kot sta predvsem pregret nepremičninski trg in hitra rast posojil.