Splet je preplavil posnetek iz tajskega parka za ohranjanje slonov. Glavna zvezda posnetka, ki je na youtubu prejel že blizu osem milijonov ogledov, je petletna slonica Kham Lha. Ko je v deroči reki zagleda človeka in nato še slišala njegov klic, je nemudoma zapustila skupino slonov ter se lotila reševanja. Skozi reko je prebrodila do plavalca, mu ponudila rilec za oprijem in ga nato na drugem bregu še obstopila, da bi ga dodatno zaščitila pred tokom.

Posnetek je še bolj prikupen, ker ne prikazuje zgolj pripravljenosti slona, da bi pomagal človeku, temveč tudi zato, ker plavalec nikdar ni bil v nevarnosti. Slonica je namreč »rešila« soustanovitelja parka Darricka Thomsona, ki se je v vodi zgolj namakal in ob tem zaklical ime mlade slonice, ko jo je videl. Med Thomsonom in Kham Lho je tudi sicer močna vez. Ta se je med aktivistom in slonico spletel v zadnjem letu, vse odkar jo je v precej slabem stanju rešil.

Zgodba ima namreč tudi temno plat, ki je povezana predvsem s turistično industrijo. Obiskovalci dežel, v katerih živijo sloni, pogosto povprašujejo po priložnostih za izlete ali oglede na hrbtu teh veličastnih sesalcev. Žal pri tem pogosto ne vedo, kaj morajo sloni pretrpeti, preden so pripravljeni na delo v turistični industriji. Divje živali se namreč ne ponujajo ljudem, da jih kar tako okobalijo. Njihova stoična prepuščenost samovolji jahačev je namreč plod zelo nasilnega in krutega postopka, s katerim mladim slonom zlomijo voljo. Pri tem mladiče odtrgajo stran od mater, jih zaprejo v kletke, stradajo in tepejo. Postopek lahko vključuje tudi zavezovanje slonov v neprijetne položaje, pri čemer jih nato prisilno vzdržujejo pri budnosti.

Čeprav je Thomsonova organizacija dejavna na Tajskem, kjer je s sloni povezana turistična industrija cvetoč posel, so podobne prakse prisotne tudi drugod po svetu. Predvsem v cirkusih.