Ker na ljubljanskem pokopališču Žale ob bližajočem se dnevu spomina na mrtve, ki ga obeležujemo 1. novembra, pričakujejo večji obisk, bodo v Ljubljanskem potniškem prometu (LPP) v ponedeljek in torek okrepili floto avtobusov, ki na progah 2, 7 in 22 pokopališče povezujejo s preostalimi konci prestolnice. Začasno bodo uvedli tudi progo 19, ki bo Tomačevo povezala z Barjem, avtobusi na progah 12 in 12 D bodo imeli obvoz, medtem ko bodo mestni avtobusi na nekaterih drugih progah vozili po prirejenem nedeljskem ali prazničnem voznem redu.

Do Žal osem povezav

Najbolj okrepljena bo povezava na progi številka 2, saj bo po trasi vozilo kar deset mestnih avtobusov, po progi številka 7 jih bo vozilo devet, po progi 22, ki ob nedeljah in praznikih sicer ne vozi, pa pet mestnih avtobusov. Ob omenjenih treh povezavah bodo ob tem do pokopališča na Žalah v ponedeljek in torek po prirejenem voznem redu vozili tudi avtobusi na začasni progi 19 (Tomačevo–Barje) ter na progah 19 B in 19 I. Na vseh progah, ki vozijo mimo Žal, bodo že od sobote pa vse do 1. novembra vozili le bolj prostorni in predvsem starejšim potnikom bolj prijazni nizkopodni zgibni mestni avtobusi. Nanje bodo v ponedeljek na postajališču Žale potniki lahko izjemoma vstopili pri vseh vratih, ne le pri vozniku. Pri vratih bodo zato stali kontrolorji LPP, pri katerih bodo potnik lahko s kartico urbana plačali vožnjo.

Do Žal bodo med prazniki izjemoma vozili tudi avtobusi številka 12 in 12 D. Progi bosta namreč speljani tako, da bodo avtobusi vozili mimo žalskega pokopališča in ustavljali na tamkajšnjih začasnih postajališčih. Mestni zelenci bodo v smeri proti Bežigradu pri Šmartinskem parku s Šmartinske ceste zavili v Pokopališko ulico in nato mimo krožišča pri Žalah pot nadaljevali po Savski cesti, kjer se bodo znova priključili na Šmartinsko cesto.

Med prazniki bodo nekoliko drugačen vozni red imeli tudi avtobusi na progah 1 B, 3, 3 G, 6 B in 27 K, saj bodo v ponedeljek vozili po nedeljskem, v torek pa po prazničnem voznem redu. Prav tako bodo v ponedeljek in torek vozili avtobusi na progah 11 B, 18 in 21, ki sicer ob praznikih ne vozijo. Avtobusi na progi 15 v ponedeljek in torek ne bodo vozili.

Brezplačno parkiranje

Kdor se bo kljub okrepljenemu številu mestnih avtobusov, ki bodo v ponedeljek in torek vozili po ljubljanskih cestah, raje proti Žalam odpeljal z avtomobilom, bo lahko jeklenega konjička parkiral na devetih urejenih parkiriščih v bližini pokopališča. Od sobote do torka bo parkiranje na teh parkiriščih brezplačno.

V bližini Žal so parkirišča urejena pri cerkvi Svetega Križa, ob Pokopališki ulici pri Plečnikovih Žalah in pri Zavodu za rehabilitacijo, pa tudi ob Koželjevi in Kranjčevi ulici in pri Novih Žalah. Od sobote do torka bodo tisti, namenjeni na žalsko pokopališče, lahko brezplačno parkirali tudi v parkirni hiši ŠRC Stožice, že zdaj pa sta pri pokopališču urejeni tudi dve začasni parkirišči, ki bosta prav tako odprti do vključno 1. novembra: ob Tomačevski cesti in ob Koželjevi ulici. Če so vozniki v preteklih letih lahko parkirali tudi na voznem pasu Tomačevske ceste, saj je promet tam potekal enosmerno, pa letos to ne bo mogoče. Sprememb pri prometni ureditvi na Tomačevski cesti namreč ne bo, promet bo tudi med prazniki potekal dvosmerno.

Obvoz mestnih avtobusov na progah 12 in 12D

javno podjetje Žale

PODATKI

POSTAJALIŠČE

ZAČASNO UKINJENA POSTAJALIŠČA NA LINIJAH 12 IN 12D

SPREMENJEN POTEK LINIJ 12 IN 12D

Žale

Šola Jarše

Pokopališka

Flajšmanova

Središka