V zadnjem času so nekateri avtomobilski proizvajalci vse glasnejši v napovedih, da v njihovih vozilih od »tega in tega« leta ne bo umrl nihče več, saj da bodo s pomočjo najnovejših tehnologij svoje avtomobile pripeljali do ravni, na kateri bodo »smrtnoodporni«. Morda se izraz sliši nenavadno, a je še najbližji prevod angleške besedne zveze »deathproof«. Kakor koli, pri napovedih, da bodo njihovi avtomobili »smrtnoodporni«, so bržčas najglasnejši pri Volvu, pri katerem napovedujejo, da bodo njihovi avtomobili takšni od leta 2020. Seveda pa so v fikcijskem, filmskem svetu takšni avtomobili obstajali že prej. Avto, za katerega je trdil, da je »smrtnoodporen«, je imel tudi Stuntman Mike (Kurt Russel) v filmu Quentina Tarantina z naslovom, ki pač ni mogel biti drugačen: Death proof (slovensko so ga naslovili Smrtno varen). Pri čemer pa je imel avto seveda veliko, ključno napako: varen je bil samo zanj, torej za voznika, za sopotnika pa je bil smrtno nevaren.

Lobanja in strašni racak

Avto, o katerem je govor, je chevrolet nova SS iz leta 1971, ki ga je zblazneli kaskader, ki ga v filmu tudi predstavljajo le kot Kaskaderja (Stuntmana) Mika, predelal tako, da je sam v njem popolnoma varen, saj je voznikovo delovno okolje spremenil v tako rekoč neprebojno kletko. Voznikov in sovoznikov del sta medtem ločena s posebnim neprebojnim steklom, na mestu sovoznikovega sedeža pa je nekakšen neudoben kovinski stol brez naslonjala. Ko se avtomobil v filmu prvič »predstavi«, Stuntman Mike vanj na omenjen kovinski stol posede ljubko in že malce alkoholizirano blondinko Pam (Rose McGowan), ki jo je spoznal v bližnjem baru in ji med drugim povedal o svojem avtomobilu, za katerega pa je omenil le, da je »smrtnoodporen«. Ponudi ji, da jo odpelje domov, nato pa se kakopak izkaže, da je to njena zadnja vožnja v življenju. Ko speljeta, Mike s sunkovitim spreminjanjem smeri, zaviranji in pospeševanji poskrbi, da je Pam vsa omotična, obtolčena in krvavi, ko prosi za milost, pa jo enostavno presliši in navrže: »Hej, Pam, se spomniš, ko sem ti rekel, da je ta avto odporen proti smrti? No, to ni bila laž. Tale avto je stoodstotno odporen proti smrti. A da to lahko izkoristiš in občutiš, moraš pač sedeti na mojem sedežu.« V tistem trenutku pri visoki hitrosti sunkovito zavre, Pam pa z glavo trešči naravnost v kovinsko obrobo sovoznikovega prostora in nekaj trenutkov kasneje izdihne. A to še ni konec zgodbe s chevyjem novo SS. V naslednjem prizoru se Mike spravi še na Pamine štiri prijateljice, ki so bar zapustile s svojim avtomobilom, in se vanje čelno zaleti pri polni hitrosti. Medtem ko dekleta umrejo, jo sam odnese brez resnih poškodb, je pa avtomobil popolnoma uničen.

Že videni tablici

Da avtomobil že sam po sebi deluje strašljivo, je Mike poskrbel tudi s tem, da je na motorni pokrov namestil podobo velike lobanje in pod njo prekrižani gromski streli, spredaj pa figurico jeznega racaka, ki jo je mogoče opaziti tudi na njegovem drugem avtomobilu v filmu (dodge challenger), potem ko prvi po zgoraj opisanem prizoru konča na odpadu. Kar je pri obeh kaskaderjevih avtomobilih še zanimivega, so tudi njune registrske tablice. Tarantino kot Tarantino je namreč enemu namenil tablico z oznako JJZ-109, drugemu z 983-DAN, obe pa sta iz filmske zgodovine že znani: prvo je imel na svojem fordu mustangu GT Steve McQueen v filmu Bullitt, druga pa je pripadala znamenitemu dodgeu chargerju v filmu Dirty Mary, crazy Larry.

Chevy nova SS je eden dimenzijsko najmanjših tako imenovanih mišičastih avtomobilov (v originalu muscle cars), ki jih je Chevrolet doslej proizvajal. Filmska različica je bila opremljena s kar 6,5-litrskim motorjem V8 s 375 konjskimi močmi, za snemanje pa je Tarantino s svojo ekipo uporabil sedem različnih chevyjev, od katerih sta snemanje preživela dva. Eden je bil pred kratkim naprodaj na spletni strani eBay, drugega pa so po koncu snemanja podarili kaskaderju Buddyju J. Hookerju.