Ko so v novomeškem narodnem domu oziroma »Sokolcu« v ponedeljek ostali brez vode, so bili uporabniki objekta najprej prepričani, da gre za pritisk občine nanje, da pred načrtovano obnovo strehe in inštalacij izpraznijo objekt. Toda včeraj kmalu po poldnevu se je izkazalo, da vendarle ni tako. Po besedah vodje županovega kabineta Sare Drašković je vodo zaprla komunala, potem ko je pri popisu števcev ugotovila, da je bila poraba v zadnjem mesecu še enkrat večja kot v preteklih mesecih, kar pomeni, da napeljava nekje pušča.

»O odklopu so obvestili samo občino, nas pa ne. Ker v ponedeljek popoldne nismo dobili nobenega odgovora, zakaj vode nimamo več, smo se odzvali s sporočilom javnosti,« pa je dejala Tjaša Prošek iz Avtonomne kulturne cone (AKC). Delavci komunale so se včeraj po njenih besedah že oglasili v Sokolskem domu in ugotovili, da je eden od ventilov popustil. Vodo so jim spet zagotovili, pokvarjeni ventil pa naj bi danes zamenjali.

Uporabniki Sokolskega doma se strinjajo, da so poleg strehe tudi napeljave nujno potrebne zamenjave. Kot dodaja Proškova, si želijo, da dela čim prej stečejo in da se vzpostavi tak varnostni režim, ki bo umetnikom omogočal ustvarjanje v objektu tudi med obnovitvenimi deli. Kot je znano, je 56.000 evrov za obnovo strehe zagotovilo ministrstvo za kulturo, vendar bi morali večino del izvesti do 15. novembra, sicer bodo v Novem mestu ostali brez tega denarja.

Dan odprtih vrat za strokovno in širšo javnost

Uporabniki objekta ne želijo izprazniti, saj so prepričani, da bi v tem primeru po obnovi ostali brez prostorov za ustvarjanje, ki jih uporabljajo že kakšno desetletje. Podlago za brezplačno uporabo prostorov so imeli v dokumentu, ki ga je leta 2011 podpisal prejšnji župan Alojzij Muhič, vendar ga je sedanji župan Gregor Macedoni ta mesec razveljavil. Kot trdijo v Sokolskem domu, so jim izvajalci in gradbena stroka zagotovili, da so lahko v objektu tudi med obnovitvenimi deli, vendar pa da morajo upoštevali poseben varnostni režim. Toda občina zahteva izpraznitev objekta, saj ne želi prevzeti odgovornosti v primeru morebitne nezgode.

Avtonomna kulturna cona v Sokolskem domu 5. novembra pripravlja dan odprtih vrat, ko naj bi svoje mnenje povedala tudi strokovna javnost (gradbena in arhitekturna stroka), drugi del dogodka pa bo namenjen razpravi o alternativni kulturi in njenem pomenu pri oživljanju mestnega jedra. ds