Ne glede na izid tokratne razprave v državnem zboru bi rad dodal samo še en argument v prid taki odločitvi (v teh dneh ali pa v prihodnje).

Trdim, da bi bilo treba prav vsem učencem v osnovni šoli v celoti zagotoviti brezplačno prehrano. Prehrano je treba razumeti kot nujen sestavni del učnega procesa in zagotovitev le-te prav vsem. Če bi vsaj na tak način učenci bili v enakovrednem položaju, bi bila to daleč največja naložba v prihodnost Slovenije in njenih državljanov.

Predlagam, da se zbere dovolj velika skupina poslancev, ki si upajo pogledati malo čez rob preračunavanja pogojev za kratkoročno preživetje zase in za svojo stranko in tudi malo nad stroškovno »uravnoteževanje« proračuna na kratek rok.

Vsakdo, ki se je kdaj ukvarjal s kakšno sanacijo (podjetja ali pa druge organizacije, in to velja za državo še mnogo bolj), ve, da nobena sanacija ne uspe, če se ukvarjamo samo z usklajevanjem stroškov. Vzporedno so potrebne razvojne poteze.

Vložimo denar v brezplačno prehrano za vse učence in proračun se nam bo »uravnotežil« sam od sebe. Seveda je za to treba biti sposoben videti malo dlje kot pa samo dve ali tri leta naprej, in početi še kaj drugega, kot pa medsebojno strankarsko obračunavati.

Milan Bajželj, Kranj