Pred dnevom mrtvih je čas, da grobu svojcev posvetimo še malo več skrbi kot drugače. Ko se odločamo, kako bomo uredili grob, upoštevajmo, da ga bomo morali tudi oskrbovati, pri čemer s pravo izbiro ureditve, predvsem rastlin, kljub morebitnim redkejšim obiskom lažje ohranjamo njegovo urejenost.

Hvaležno zimzeleno rastje

Ker je prav, da so grobovi lepi in urejeni vse leto, se odločimo za zasaditev trajnic, pri čemer izbor prilagodimo rastnim razmeram na pokopališču. Še posebno bodimo pozorni na poletno pripeko, globino prsti, morda pa je prav, da pri tem pomislimo tudi na pokojnika in to, kakšna zasaditev bi mu bila v najlepši poklon. Zagotovo se ne bomo zmotili, če bomo v zasaditev dali nekaj zimzelenega rastlinja, preostale rastline pa lahko s cvetenjem polepšajo vnaprej določene dele leta. Gre za dneve, na katere so vezani posebni spomini na pokojnika. Na pokopališčih v zadnjem času zasledimo vse več drznosti pri izbiri grmov in nizkih dreves. Pred zasaditvijo se je treba pozanimati, kako globoko je treba rastline posaditi, kako visoko in široko zrastejo ter koliko dela bomo imeli z obrezovanjem. Pozorni moramo biti na to, da rastlina ne pokriva nagrobnega kamna, prav tako ni primerno, da se razrašča na sosednji grob. Priporočamo zasaditev vednozelenih drevnin, na primer ruševja (Pinus mugo mops in druge sorte), brina (Juniperus sp.) in tise (Taxus sp.). Prav tako je primerna pritlikava smreka (Picea abies inversa), ki med drugim nosi močno sporočilo večnosti, hkrati pa ustvarja čudovito ozadje za preostale rastline. Za zasaditev so zagotovo primerni tudi pušpan, trdoleske, cipresa, bršljan, nekateri se odločijo tudi za panešpljo.

Pomemben je kakovosten material

Izvedba trajne zasaditve na grobu je lahko zahtevna, dolgotrajna, prinese pa lahko kopico dodatnih stroškov in slabe volje, če se odločimo za cenovno privlačnejši, a kakovostno slabši material. Še preden rastline kupimo, pa moramo poskrbeti tudi za ustrezno prst, v katero bomo posadili nove sadike oziroma presadili tiste, ki so že na grobu. Zlasti na grobovih je še posebno priporočljiva uporaba inovativnih rešitev za zadrževanje padavinske vode v tleh, ki jih v obliki kock ali kosmičev zmešamo z zemljo. Na voljo je tudi enak material, ki ga ob prenovi grobne zasaditve kot preprogo položimo približno petnajst centimetrov pod zemljo (ustreznost posamezne rešitve je odvisna od izbranih rastlin). Tako na takšen ali drugačen način poskrbimo, da dodatno zalivanje skorajda ne bo potrebno. Ko bomo pripravili seznam rastlin, upoštevajmo prednost počasi rastočih rastlin. Trajno zasaditev lahko načrtujemo tako, da je zanimiva v vseh letnih časih. Pri tem ni nujno, da v zasaditvi vedno nekaj cveti, dekorativnost in zanimivost lahko ustvarimo tudi z oblikami, barvami in teksturo listov, lubja, plodov in tako dalje.

Na grobovih se izmed trajnic pogosto uporabljajo različne vrste homulic, nageljni, primerne so tudi planike, perunike in geranije. Nekaterim ustrezajo tudi različni šaši in okrasne trave. Poleg trajnic in manjše drevnine, ki se uporabljajo kot osnova zasaditve, lahko zasaditev obsega tudi prostorčke za zasaditev nekaj enoletnic ali dvoletnic. Tako so mačehe, ki prenašajo tudi nižje temperature in se rade pojavijo v zadnjih oktobrskih in prvih novembrskih dneh, postale že nekakšna klasika na slovenskih pokopališčih.