Ni vsako cvetje primerno za jesensko zasaditev grobov, poudarja znani cvetličar Miha Oblak. Najbolje se obnesejo rastline, katerih listi in cvetovi se lepo jesensko obarvajo in imajo plodove. »Bodimo pozorni na to, da niso preveč občutljive za slano, pozebo. Skimia japonica je ena tovrstnih lepih zimzelenih rastlin, njeni cvetovi ostanejo lepi do pomladi. Zelo zanimive so različne barve jesenskega resja, ciklame, brusnice in bršljan v raznih kombinacijah. Sadimo rastline, ki imajo bolj pritlikavo rast in so lepše že po svoji naravni obliki. V različnih letnih časih imajo drugače obarvane liste in iglice. Zanimive in svojevrstne pa so že zaradi svoje strukture,« meni Miha Oblak.

Katere rože dati v vazo

Za zasaditev izbiramo predvsem rastline z manj agresivno rastjo korenin, ki niso preveč občutljive glede količine vode. Pomembno je vedeti, kako velika bo odrasla rastlina. Oblak se nagiba k rastlinam, ki niso umetno izoblikovane in so v vsakem letnem času nekaj posebnega. Različne sorte japonskih javorjev, razne sorte nižje rastočih borovcev, brinov, ki v svoji rastni sezoni spreminjajo barvo, so zelo lepe in imajo svojevrstno skulpturo. Velja tudi pomisliti, katere rože dati v vazo na grobu. Miha Oblak pravi, da predvsem sveže cvetje, lahko tudi z domačega vrta: hortenzije, jesenske plodove, pozno cvetoče grmovnice ali pa samo šopek različnih vej zimzelenih rastlin, ki ostanejo v vazi lepe tudi mesec dni.

Pri nas bolj redko, na sosednjem Hrvaškem pa že zelo pogosto grobove ob 1. novembru in za božič »krasijo« umetne rože. Miha Oblak dobi skoraj alergijo ob tem, pravi, da zanj ni izgovorov, ker je odločno proti kakršnemu koli umetnemu cvetju. Res ni nobene potrebe po njem. V Sloveniji imamo izredno zanimivo rastlinje, veliko plodov in zimzelenih rastlin. Z nedeljskega izleta v naravi lahko prinesemo šopek obarvanega šipka in ga postavimo v vazo. Vse več ljudi se odloča za ikebano, ponudba je v teh dneh sila pestra. In kakšne so moderne? Glede na to, da je ikebana zelo dodelana oblika cvetličnega aranžmaja, mora biti pravilno predstavljena. Ta specifična oblika aranžmaja prihaja iz Japonske in pri oblikovanju ikebane je zanimivo, da je vsaka veja, trava ali rastlina v njej postavljena na natančno določeno mesto. Oblak najpogosteje izdeluje šopke, aranžmaje, venčke in različne cvetoče zasaditve. Strmi k temu, da uporabi čim več naravnih materialov in izpostavi tisto, kar je najlepše. Pomembno je, da je cvetlični aranžma lepo izdelan, barvno usklajen in strokovno premišljen.

Krizanteme so večno lepe

Cvet je že sam po sebi nekaj najlepšega in prav je, da cvetličar na spoštljiv in predvsem strokovni način to poudari. In če si zaželimo odnesti na grob nekaj, kar je moderno? Miha Oblak je v te namene izdelal unikatne bakrene skulpture močvirskega tulipana, ki svežemu cvetju, rastlini ali prostoru dodajo svojo večnost. Vsekakor pa naj bo oblika aranžmaja prilagojena velikosti prostora ali vaze, in če je na njem že kaj nasajeno, je zelo lepo, da se barve aranžmaja ali šopka ujemajo z obstoječo nasaditvijo, je še posebej poudaril.

Krizanteme so večne, ker so lepe, lahko jih kombiniramo s plodovi in naravnimi materiali. Po Oblakovem nasvetu pa se izogibajmo posameznemu tropskemu cvetju, saj ob prvi slani rado zaradi mraza hitro potemni. Pri vezanih šopkih je pomembno, da cvetje pred postavitvijo v vazo dobro spodrežemo z ostrimi škarjami ali nožem in vazo očistimo z milnico, da preprečimo hitri razvoj bakterij v vodi. Pazimo, da so stebla rož čista, da listi ne segajo v vodo, na tak način bomo podaljšali življenjsko dobo rezanega cvetja.