Rezultati uvodnih dveh veleslalomskih preizkušenj sezone v Söldnu kažejo, da slovenski alpski smučarji še nikdar v zadnjem desetletju v obeh konkurencah niso začeli sezone tako spodbudno kot letos, ko je bil Žan Kranjec četrti, Ana Drev pa deseta. Da sta bila tako pri moških kot pri ženskah na prvih dveh preizkušnjah med najboljšo deseterico slovenska smučarja, se je v Söldnu zgodilo le leta 1996, ko sta bila osma Urška Hrovat in Jure Košir.

Uvrstitev Ane Drev v Söldnu v slovenski tabor ni prinesla navdušenja, čeprav je bila smučarka iz Šmartnega ob Paki le petkrat v karieri boljša od desetega mesta. Drevova je bila namreč lani sedma veleslalomistka sveta, ki se je dvakrat, v Flachauu in Mariboru, uvrstila na zmagovalni oder. Poleg tega so na uvodni preizkušnji manjkale nekatere najboljše veleslalomistke, med drugimi Nemka Viktoria Rebensburg, Avstrijka Anna Veith in Američanka Lindsey Vonn. Po drugi strani je vse uspehe v karieri Ana Drev dosegla, ko je sezono začela slabše kot pretekli konec tedna, kar ji vliva optimizem.

Četrto mesto Žana Kranjca je prineslo precej večje zadovoljstvo. Alpski smučar iz Bukovice pri Vodicah se je namreč dokazal v disciplini, v kateri se že več kot desetletje vlečejo slabe slovenske uvrstitve. V zadnjem desetletju se je med najboljšo deseterico uvrstil le Aleš Gorza, ko je bil 8. decembra 2007 osmi v Bad Kleinkirchheimu.

Bergantu je odleglo

»Ko je Žan na prvi progi dosegel deseti čas, se je znašel v novem položaju, saj tako visoko po prvem nastopu ni bil še nikoli. Zato sem se z njim ves čas pogovarjal o načinu smučanja na drugi progi, saj je bila proga postavljena precej bolj zaprto kot prva. Posebej me veseli, da se je znašel na dveh povsem različnih postavitvah in si zasluži čestitke,« je najboljšega slovenskega veleslalomista pohvalil trener Klemen Bergant. Slednjemu je uspeh Kranjca dobrodošel, saj kot trener ni imel vidnih rezultatov, odkar se je po letih dela v tujini vrnil v slovensko reprezentanco.

Kranjec je bil v preteklosti večkrat deležen kritik, da je v boju z najboljšimi na svetu premalo odločen. Pri samozavesti ima še rezerve, a si po dveh predstavah, ki jih je pokazal v nedeljo v Söldnu, zasluži večje spoštovanje. Tako pogumnega smučanja, kot ga je prikazal na uvodu sezone na strmem ledeniku Rettenbach, je sposobnih malo smučarjev na svetu.

Bergant se je v nadaljevanju lotil analize obeh Kranjčevih nastopov. Na strmini je pokazal izjemno smučanje, medtem ko je na ravnih delih proge v primerjavi z najboljšimi izgubil preveč časa. »Z namenom, da bi smučal bolje na ravnini, je šel Kranjec v Čile. Žan ima težavo, da v ravnini nima dovolj hitrosti. Na takšnih delih preveč izgublja. Zakaj je tako, težko odgovorim. Morda zaradi telesne konstitucije, ne verjamem pa, da zaradi materiala. Je pa res, da toliko ravnine, kolikor je je v Söldnu, ni nikjer. Bolj ravninski veleslalom bo še v Beaver Creeku, sicer pa so veleslalomske klasike bolj strme,« pove Bergant. Glavni moški trener za tehnične discipline pravi, da je bil Kranjec od 24. julija ves čas delaven. Zato bo šel v naslednjih dneh v toplice ali na morje, da se odpočije in opravi ciklus kondicijskih priprav, preden se vrne na sneg.

Prvič s Špelo Pretnar

Uvrstitve slovenske reprezentance na veleslalomskem uvodu prinašajo optimizem in zadovoljstvo pred nadaljevanjem sezone. Razpoloženje v slovenski reprezentanci je dobro, prav tako v vodstvu panoge in Smučarske zveze Slovenije kot celote. Na papirju kaže, da ima slovensko alpsko smučanje v vseh disciplinah posameznike, ki se lahko borijo za najvišja mesta. Z izjemo ene discipline – moškega slaloma, v katerem pred sezono največ obeta Štefan Hadalin, ki se je v dosedanjih štirih nastopih enkrat uvrstil med dobitnike točk.

Slovenska reprezentanca je bila v Söldnu opazna tudi zunaj tekmovanj. Špela Pretnar se je prvič predstavila v vlogi tiskovne predstavnice, svojo funkcijo pa je opravila profesionalno. Nekdanja smučarska šampionka daje v ciljnem izteku slovenski reprezentanci uglednejšo podobo. Nekdanja dobitnica slalomskega kristalnega globusa je s smučarsko zvezo sklenila pogodbo s polovičnim delovnim časom. Poleg Söldna bo v tej sezoni na terenu na razpolago še med svetovnim prvenstvom v St. Moritzu ter na obeh domačih tekmovanjih, v Mariboru in Kranjski Gori. Zelo odkrito so za alpske smučarje navijali vodilni predstavniki SZS. Predsednik Enzo Smrekar, direktor Jožko Križan, predsednik zbora in odbora panoge za alpsko smučanje Iztok Klančnik in vodja panoge Miha Verdnik imajo namreč največ zaslug za mirnost delovanja športne panoge, ki je bila v preteklosti večkrat v ospredju zanimanja zaradi številnih sporov, negativnega poslovanja in menjav trenerjev.