Uvodni tekmi svetovnega pokala v Söldnu, ki si ju je v živo ogledalo 30.000 gledalcev, sta se vnovič pokazali v krasni luči, kar je osnovni cilj alpske smučarske industrije, ki dobro desetletje hiti z uvodnima veleslalomskima preizkušnjama. V zadnjih letih se s svetlobno hitrostjo razvija tudi dolina Ötz, v kateri leži Sölden. Predvsem v prestižnem pomenu, saj je moč vsako leto videti nove namestitve, ki niso namenjene vsakemu žepu.

V zadnjih letih so se malenkostno podražile apartmajske in hotelske sobe ter gostinske storitve, a Sölden vsaj pred sezono ne velja za predrago lokacijo. Še najmanj se je v 21. stoletju, odkar avstrijska Tirolska gosti ledeniško premiero, v Söldnu spremenilo pijančevanje, ki leto za letom ostaja na težko predstavljivi ravni. Pijani ljudje ležijo vsepovsod, vožnja z avtom skozi mesto pa je lahko zelo adrenalinska, saj nikoli ne veš, kdaj bo kdo skočil pod avto, se usedel na sprednji del in se evforično drl z utrujenim glasom.

Tragični ovinek

Nad Söldnom, na ledeniku Rettenbach, ki ga je za nesmrtnega naredil tudi zadnji film o Jamesu Bondu, so glavni junaki konca tedna športniki. Dvanajstkilometrska vožnja s 1300 višinskimi metri razlike je imela letos tragičen pridih, saj se je na strmi cesti lani kmalu po ledeniškem uvodu smrtno ponesrečil nekdanji slovenski alpski smučar Drago Grubelnik. Ovinek, predzadnji pred vrhom, je od tragične nesreče zavarovan z dodatno leseno ogrado, ki je lanskega 17. novembra še ni bilo.

Letos sta bila junaka Lara Gut in Alexis Pinturaul. Švicarka je na prvi tekmi zmagala prepričljivo, imela je največ hrabrosti, s katero je matirala tekmice z več kot sekundnim naskokom. Težko ji bo odvzeti veliki kristalni globus, za katerega se bo gotovo do zadnjega atoma moči bojevala s prvo zasledovalko v Söldnu Mikaelo Shiffrin, medtem ko Lindsey Vonn in Anna Veith še nista razkrili adutov. Obe sta namreč na ledeniškem uvodu manjkali. Avstrijski rumeni tisk ni miroval in v sobotni izdaji namigoval, »da bi bila Anna Veith lahko noseča«. Seveda je avstrijska zvezdnica krasila tudi naslovnico. Avstrijci so končno dočakali zimsko sezono, da si lahko zacelijo letne olimpijske rane, ko so v Rio de Janeiru osvojili le eno bronasto kolajno. Štiri leta pred tem v Londonu pa nobene. Na ledeniku Rettenbach jih je znova reševal Marcel Hirscher, ki pa je v Alexisu Pinturaultu dobil resnega tekmeca v boju za najvišje uvrstitve.

Švicarka navdušila Alexandro Meissnitzer

Na opazko, da je videti navzven precej mirna, medtem ko je bila v preteklosti v številnih sporih s trenerji in švicarsko zvezo, je Lara Gut po drugi söldenski zmagi v karieri z nasmehom dala zanimiv odgovor: »Morda sem res videti mirna. Tudi ob koncu lanske sezone, ko sem osvojila veliki kristalni globus, sem vsakič poslušala, da sem se zresnila. Morda sem res bolj dozorela in sem nedvomno vsako leto izkušenejša. Toda zagotavljam vam, da se mi še vedno v glavo rade prikradejo čudne misli, ki me zbegajo. Skušam poslušati nasvete izkušenih kolegov, med katerimi je tudi Marcel Hirscher. Svetoval mi je, naj odklopim vse okrog sebe in se osredotočim le na smučanje. Mislim, da sem v tem napredovala, a prvine še nisem osvojila. Zavedam se, da z mano ni lahko delati, zato se ob svojem uspehu zahvaljujem vsej svoji ekipi, ki je zares enkratna in predvsem potrpežljiva.«

Švicarka iz predela Ticino je priznala, da še nikoli pred nobeno tekmo ni bila tako živčna kot pred letošnjim uvodom. »V zadnjem tednu so se mi ure vlekle kot dnevi. Želela sem tekmovati, saj sem se na treningih počutila izjemno dobro. Odločila sem se, da bom napadla že na prvi progi. Predvsem zato, ker se lahko na visoki nadmorski višini hitro spremeni vreme in na drugi progi vse skupaj postane vremenska loterija. Uspel mi je res dober nastop, ki si ga bom z veseljem večkrat predvajala,« je priznala 25-letna alpska smučarka. Strokovna komentatorka avstrijske televizije Alexandra Meissnitzer je ob veleslalomski perfekciji Lare Gut celo dejala, da je bila to najboljša vožnja v zgodovini ženskih veleslalomskih uvodov.