Pivovarje po tretjem zaporednem porazu prejšnjo soboto proti Kielcam čaka obračun z neposrednim tekmecem za uvrstitev v osmino finala. Švedska ekipa, ki ima tudi tri Islandce, dva Norvežana ter po enega Črnogorca, Rusa in Norvežana, je doslej premagala le Zagreb, izgubila pa proti Vardarju, Kielcam in Rheinu Neckarju. Z domačo zmago proti Hrvatom je Kristianstad zabil predzadnji žebelj v krsto zdaj že nekdanjega Zagrebovega trenerja Veselina Vujovića, zadnjega pa beloruski Meškov v prejšnjem krogu z uspehom na Hrvaškem. V minuli sezoni so tako Slovenci kot Švedi v skupinskem delu zbrali po sedem točk, a oboji osvojili šele sedmo mesto in za las izpadli iz nadaljnjega tekmovanja.

Švedsko ekipo vodi legenda tamkajšnjega in svetovnega rokometa, nekdanji reprezentant Ola Lindgren. Bivši krožni napadalec je trener Kristianstada od leta 2012 (prej je vodil nemška kluba Nordhorn in Rhein Neckar ter bil soselektor – skupaj s Staffanom Olssnom – reprezentance Švedske), sedanjemu klubu pa je lani prinesel prvi naslov državnega prvaka po 62 letih. Pred prvo uro resnice za Celjane trener Branko Tamše opozarja: »Kristianstad je mlada, poletna, hitra in agresivna ekipa, ki igra sodoben rokomet. Krasita jo čvrsta obramba in hiter prehod v (pol)protinapad, strelci z zunanjih položajev pa so drzni. Ne gledajo in ne razmišljajo veliko, ampak v vsakem trenutku vidijo priložnost za strel in so zato ves čas nevarni.«

Kristianstad je četrti švedski klub, s katerim bodo Celjani igrali v ligi prvakov. Pred tem so s Švedi igrali 16-krat: desetkrat z Redbergslidsom, štirikrat s Sa vehofom in dvakrat s Hammarbyjem, ob 13 zmagah pa dvakrat remizirali in le enkrat izgubili. »Če bomo tisto, kar smo trenirali proti njihovi igri, izpolnjevali na tekmi, lahko računamo na uspeh. Iz njihove hitre igre, da ne rečem divje, lahko iztržimo marsikaj v našo korist. Zavedamo se težke naloge, a sočasno je to ekipa, proti kateri imamo realne možnosti za uspeh,« dodaja Tamše pred dvobojem s Kristianstadom, v katerem blesti 21-letni Jerry Tollbring. A levokrilni igralec (tudi sestra Cassandra je rokometašica) po tej sezoni odhaja v Nemčijo, saj je podpisal triletno pogodbo z Rheinom Neckarjem.

Današnji medsebojni obračun bo prvi v zgodovini, vseeno pa se je s Kristianstadom že pomeril igralec Žiga Mlakar. V dresu Maribora je proti šestkratnemu prvaku Švedske igral v sezoni 2014/15, ko so Štajerci doma zmagali z golom razlike, v gosteh pa izgubili z dvanajstimi. »Kristianstad igra izjemno, doma pa ima tudi močno podporo s tribun. Njegovi največji odliki sta hiter (pol)protinapad in streli od daleč. A če želimo narediti korak proti želenemu cilju, osmini finala, nas mora zanimati le zmaga. Sposobni smo jo doseči,« napoveduje Žiga Mlakar. Po tekmi na Švedskem sledi v ligi prvakov premor zaradi reprezentančnih kvalifikacij za EP, Celjani pa bodo naslednjo tekmo igrali 12. novembra, ko v Zlatorog prihaja slovensko obarvani madžarski Pick (Matej Gaber, Staš Skube in Mario Šoštarič).