Višje sodišče je v začetku oktobra drugič razveljavilo stečaj vipavskega Agroinda. Zaposleni, ki so predlagali stečaj in so tako že tretjič v negotovosti, ukrajinskemu lastniku in vodstvu zdaj napovedujejo stavko. Če ne bodo izpolnili zahtev po izplačilu zapadlih plač za štiri mesece in regresa, bo 22 zaposlenih 2. novembra ustavilo delo.

Z napovedjo so lastnika, družbo Demistone Holding Limited s sedežem na Cipru, presenetili v času primopredaje poslov s stečajnim upraviteljem Andrejem Perdanom. Ukrajinci so nad namero delavcev presenečeni in jo označujejo za zahrbtno potezo, predstavnik zaposlenih Andrej Furlan pa pojasnjuje, da se razmere glede dolgov do delavcev od spomladi niso izboljšale. Tako kot takrat jim Ukrajinci še vedno dolgujejo tri polne plače. »Ker smo bili prevečkrat izigrani, s stavko zahtevamo svoje. Zaupanja ni, če bi bilo, ne bi vložili predloga za stečaj,« pravi Furlan. V napovedi stavke se skriva tudi varovalka. »Po prvem razveljavljenem stečaju so nam Ukrajinci grozili, da bodo vse odpustili, zato smo zdaj preventivno vložili stavkovno napoved. Po zakonu nas v tem času ne morejo odpuščati,« pojasnjuje.

Stanje enako kot pred prvo uvedbo stečaja

V Vipavski dolini si večina želi stečaj družbe in odhod Ukrajincev. S pravnomočnim stečajem bi se jim namreč odprla možnost, da vinsko klet prevzamejo domačini, združeni v konzorcij. »Situacija v Agroindu ni v ničemer drugačna, kot je bila pred prvo uvedbo stečaja, zato pričakujemo, da bo prvostopenjsko sodišče ponovno uvedlo stečaj. K temu nakazuje tudi odločitev višjega sodišča, ki je ukrep razveljavilo predvsem zaradi procesnih napak. Člani konzorcija ostajajo v pripravljenosti, da ga tudi formalno ustanovijo po pravnomočnosti stečaja in se potegujejo za lastništvo te največje kleti Vipavske doline,« razmere komentira ajdovski župan Tadej Beočanin.

Vodstvo Agroinda medtem 17. novembra sklicuje dokapitalizacijsko skupščino, na kateri bi z manevrom pretvorbe terjatev v kapital zagotovili, da Agroind ne bi bil več insolventen.