Odkar je KUD Franceta Prešerna leta 2013 izgubil financiranje z javnimi sredstvi, životari in se nevarno približuje koncu delovanja. Bančni račun je blokiran, dolgovi so visoki (okoli 600.000 evrov), vrstijo se izvršbe, pred kratkim je bila že prva premičninska dražba, a je bila neuspešna, kajti za pianino in računalnik ni bilo zanimanja. Temu primeren je program, ki v skladu s stanjem v društvu zamira.

Toda kudovci kljub vsemu še niso vrgli puške v koruzo. Pospešeno iščejo alternative, ki bi omogočile obstoj društva z izjemno tradicijo in nepregledno vrsto umetnikov, ki so v tem prostoru dobili priložnost za prikaz in razvoj svojih talentov.

Kudovci imajo tri možne rešitve

Na izvršnem odboru so razpravljali o treh idejah, s katerimi bi lahko ohranili svojo dejavnost. Sklenili so, da bodo preverili, kakšne so možnosti, da bi se katera od teh uresničila, nato pa bodo na občnem zboru sprejeli odločitev. Prva je, da najdejo kupca hiše (po ocenah Gursa je vredna okoli 800.000 evrov), katere lastniki so. Tajnik KUD Želko Pelicon pravi, da se nekdo že resno zanima za nakup.

Če bi ta nepremičnino zares kupil, bi kudovci v njej izvajali svoj program, vendar pri tem nastane težava, kajti potencialni novi lastnik bo zahteval najemnino. »Že do zdaj nismo zmogli, čeprav nam ni bilo treba plačevati najemnine,« je dejal Pelicon in dodal, da je druga možnost ta, da bi se s pomočjo od zunaj rešili sami, a za to, da o tem govori, nima več mandata.

Tretja ideja je povezana z ustanovo Pohorski bataljon, ki združuje številne samonikle skupine iz vse Slovenije in tudi iz zamejstva. Porodila se je zamisel, da bi v prostorih KUD vzpostavili muzej samoniklih prizorišč, KUD pa bi ob tem kot živi eksponat ohranil delovanje. Načrt, kako bi to izpeljali s finančnega in lastniškega vidika, še ni izdelan, si pa želijo sodelovanja občine in več ministrstev.

»V Sloveniji imamo veliko samoniklih prizorišč v primerjavi s tujino. To je bogastvo, ki ga odločevalci zelo radi spregledajo. Na tem bi se dalo v mednarodnih merilih narediti nekaj atraktivnega. Trend v državi v zadnjih letih je obrnjen, nevladne organizacije so v defenzivi, meče se jih iz prostorov.«

Z enim od »odločevalcev«, ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, so se Pelicon, predsednik KUD Franceta Prešerna Luka Korenčič in predstavnika ustanove Pohorski bataljon Marko Brecelj ter Peter Tomaž Dobrila v sredo sestali, da bi mu predstavili to bogastvo, razložili, kaj samoniklost sploh je, in ga vprašali, ali bi jih občina pri ideji o muzeju podprla. »Če nekako povzamem odziv: če bodo drugi odločevalci, torej ministrstva, pristali na to, nas bodo podprli tudi na občini. Župan je rekel, da nimajo nič proti, če smo to sposobni izpeljati. Ni pa rekel, da so za,« je dejal Pelicon.

Obetajo se nove izvršbe

V odzivu za STA je Janković poudaril, da je hiša v Karunovi ulici v Trnovem v lasti KUD Franceta Prešerna, prav tako kot programske vsebine, in da se mesto ne bo vmešavalo v njihovo početje. Dodal je, da občina ne odstopa od kulturnih vsebin, ki so vedno domovale v Karunovi. Občina je že pred časom ponudila, da odkupi prizidek.

Medtem kudovcem zmanjkuje časa. Nikakor si namreč ne želijo, da bi bila stavba prodana na dražbi. Pelicon ocenjuje, da se čas do takrat, ko bo sodišče odločilo, da se bo hiša prodala, da bi poplačali upnike, zdaj ne meri več v letih, ampak mesecih. Včeraj so dobili sporočilo sodnega izvršitelja, da bodo ob spremstvu policije začeli odnašati stvari iz hiše, če ne bodo poravnali dolgov. Denarja za to seveda nimajo. »Dosedanja začetna izkustva s plenilci premičnin so bila veliko manj travmatična. Stvari so sicer zaplenili, a so jih pustili v KUD na uporabo do dražbe,« je dejal Pelicon in dodal, da jim sodni izvršitelj imena upnika ni sporočil, a da naj bi bil to Sazas.