Najprej vas lepo pozdravljam in vam čestitam za sijajno idejo, da lahko že pri živem telesu naročim, plačam in organiziram svoj lasten pogreb. Sicer sem v najboljših letih, vsak drugi dan se rekreiram, stresu se izogibam, kolikor se le da, v službi se ne naprezam, na bolniški nisem bil že leta. Ampak kot vi pravite: »Kot ste odgovorno živeli, se odgovorno poslovite. Načrtujte vnaprej!« Kljub najboljšim letom so tu težave s holesterolom, kakšen kilogram ali dva preveč, občasno me zbada v križu, sem ter tja slabo spim, srce mi včasih malo poskoči brez razloga, ob polni luni imam težave z glavobolom. Da ne naštevam preveč – prav je, da ravnam odgovorno, zato se obračam na vas, da uredite vse potrebno za moj pogreb. Bolje zdaj kot prepozno.

Najprej bi vam rad povedal, da sem bil od vseh možnih cerkvenih zakramentov deležen le krsta. Tako da cerkveni pogreb odpade. In že je tu težava. Cerkev lepo poskrbi za svoje ovčice, župnik pove o vsakem kakšno lepo besedo, mi ateisti pa smo že v štartu hendikepirani. Prijateljev nimam prav dosti, v službi in zaradi nje nisem kdo ve kako priljubljen, na sorodstvo se ne gre zanašati. Zato me blazno skrbi, kako bo s pogrebci in vso to ceremonijo ob odprtem grobu. Saj boste ustrezno poskrbeli za to, kajne? Predlagam, da angažirate kar varovance v vaših domovih za ostarele. Pa več naj bo varovank, da bodo tisti naključni obiskovalci mojega pogreba mislili, kakšen kerlc da sem bil in kako so me ženske oboževale. To majhno skrivnost, da temu ni ravno tako, bova pa zase obdržala, kajne, gospa Alenka? Moški naj molče gledajo v tla, ženske pa naj le spustijo kakšno solzico ali dve. Rož naj ne bo preveč, kakšno pesmico naj mi pevci le zapojejo in tista Tišina s trobento je silno lepa. Golobček prek britofa je pa že preveč kičasto. Za govorca boste menda tudi poskrbeli, osnutek govora pa vam pošljem naknadno. Pri pogostitvi se ni treba ne vem kako metati ven. Nekaj piškotov iz Lidla ali Hoferja bo zadosti in kakšna od vaših varovank naj čaj in kavo skuha. Saj veste – treba je poskrbeti za racionalizacijo in optimizacijo. Vi to že veste, saj ste uspešna poslovna ženska!

In ko sva že ravno pri tem, bi imel še nekaj vprašanj. Če bom proti koncu mojega bivanja na tem svetu varovanec enega od vaših domov za ostarele, bom verjetno deležen kakšnega popusta. Če se tako dogovoriva, ga prosim že kar vključite v ponudbo. Prav tako vas obveščam, da varčujem prek vaše pokojninske sheme, in bi vas prosil za dodaten popust ali vsaj vrednostni bon za pevce, recimo. Zna biti, da se bomo ob vaši ugodni ponudbi za vašo storitev odločili kar vsi v družini. Nudite kakšne družinske pakete? O vaši izjemni poslovni ideji sem oni dan govoril še z nekim kolegom in tudi on se zelo zanima za vaše storitve. Nikjer še nisem naletel na to, ampak zagotovo ponujate kakšno ugodnost, če v vašo pogrebno shemo pripeljem prijatelja. Sporočite mi, kakšen popust mi pripada v tem primeru. Ker ste na začetku ponujanja vaše pogrebne storitve na trgu, bi vam predlagal tudi promocijsko ugodnost tri za dva. Se pravi, da kdor plača dva, ima tretjega zastonj. Pogreb, seveda. V tem primeru že vnaprej napovedujem, da sem jaz tisti tretji. Za druga dva pa bomo poskrbeli v okviru družinskega paketa.

Toliko za zdaj. Kar čim prej mi pošljite ponudbo in pri tem upoštevajte vse prej navedene ugodnosti. Saj veste. Nikoli ne veš, kje te čaka sreča, zato je prav, da se o vsem kar čim prej dogovoriva.

Mimogrede, dovolite mi še eno osebno vprašanje. Ste za sebe že poskrbeli? Bo lepo? Ne dvomim.