Agencija za zavarovalni nadzor (AZN) je včeraj odločala o tem, ali lahko hrvaška družba Adris svoj delež v Savi Re poveča na 33 odstotkov. Regulator je po neuradnih informacijah soglasje zavrnil. Marsikdo si bo ob tem zagotovo oddahnil. Politika namreč še vedno ni sprejela končne odločitve glede načrtov države v omenjeni pozavarovalnici. Ta je trenutno v nekaj manj kot 28-odstotni lasti države, v strategiji o upravljanju državnega premoženja pa je opredeljena kot pomembna naložba, kar pomeni, da mora država ohraniti vsaj 25-odstotni delež. Hkrati ne sme dopustiti, da kakšen drug lastnik, četudi bi ta dobil soglasje AZN za krepitev v lastništvu pozavarovalnice, ta delež preseže. V Slovenskem državnem holdingu (SDH) so finančnemu ministrstvu pod vodstvom Mateje Vraničar Erman v predlogu sprememb strategije po neuradnih informacijah predlagali, da se naložba v Savi Re prekvalificira v portfeljsko, torej namenjeno prodaji, a kot kaže, sprememb strategije še nekaj časa ne bo.

V skladu z obstoječo strategijo bi moral SDH Adrisu (ali kateremu koli drugemu zasebnemu lastniku) dejansko preprečiti, da bi se njegov delež v Savi Re povzpel nad delež države. Kot pojasnjujejo v SDH, bi koncentracijo lastništva lahko preprečili z vpisom v statut družbe, »vendar je to z deležem, ki ga upravlja, praktično nemogoče, saj je za izglasovanje sprememb statuta potrebna 75-odstotna večina pri sklepanju zastopanega osnovnega kapitala«. Ali je obstajal alternativni načrt, v SDH »zaradi zaščite interesov države« niso razkrili.

Pojasnili pa so, da so v preteklosti že izpostavili problematičnost izvajanja tega določila, ki velja poleg Save Re še za Krko, Savo, Petrol in NLB. Da je obstoječa ureditev problematična predvsem še v slednjih dveh, pa meni po naših informacijah tudi del koalicije.

O nepripravljenosti politike, da bi prodala največje banke, smo že poročali, v lastništvu Petrola pa se, tako kot v Savi Re Adris, krepi slovaško-češka finančna skupina J & T. Po poročanju medijev bo SDH, ki ima v Petrolu skupaj s Kapitalsko družbo (Kad) 28-odstotni delež, branil položaj tudi tako, da se bo potegoval za nakup triodstotnega deleža Petrola, ki ga bo v skladu z napovedmi novembra naprodaj ponudila NLB. Omejitev koncentracije lastništva v Petrolu, ki so jo v preteklosti zagotavljali že različni zakoni, naj bi sicer zagotovili s statutom družbe.

Ministrstvo nenaklonjeno spremembam strategije

Ministrstvo za finance ima predlog sprememb strategije, ki so ga pripravili v SDH, na mizi že dva meseca, a usklajevalna skupina, ki jo sestavljajo tudi predstavniki koalicijskih strank, se še ni sestala. Kot pojasnjujejo naši sogovorniki, ki so želeli ostati neimenovani, ministrstvo za finance namreč še vedno ni predstavilo gradiva, o katerem naj bi se pogovarjali. Razlog tiči verjetno tudi v tem, da na finančnem ministrstvu po naših neuradnih informacijah v tem trenutku spremembam strategije sploh niso naklonjeni. Kot je slišati iz vladnih vrst, vsaj do marca prihodnje leto oziroma objave letnih poročil družb sprememb strategije ni pričakovati.

Na ministrstvu za finance niso konkretno odgovorili ne na vprašanje, ali podpirajo predlog sprememb strategije, ne na to, ali je možno, da v tem trenutku sprememb strategije in klasifikacije naložb sploh ne bo. Pojasnili so zgolj, da mora vlada v skladu z obstoječo strategijo v enem letu od sprejema – državni zbor jo je sprejel julija lani – opraviti njeno revizijo in v primeru spremenjenih okoliščin na predlog finančnega ministrstva državnemu zboru predlagati spremembe. »Odločitev, ali se bo oblikovala nova strategija, še ni sprejeta,« so dodali.