Po odločitvi vrhovnega sodišča, da je bil odvzem velenjskih dečkov nezakonit in da so bile babici kršene ustavne pravice, se bo morala ministrica za delo Anja Kopač Mrak morda vnovič zagovarjati pred poslanci. Prav zaradi omenjenega odvzema otrok je ministrica 15. junija v parlamentu za las prestala interpelacijo. Takrat je namreč interpelacijo podprlo 43 poslancev, torej so za razrešitev manjkali le trije poslanski glasovi. Po besedah nepovezanega poslanca Andreja Čuša, ki je napovedal vložitev nove interpelacije, za kar potrebuje najmanj 10 poslanskih podpisov, je zdaj nastopil čas, da ministrica zapusti ministrsko mesto in povrne vso škodo, ki sta jo utrpela tako dečka kot njuni stari starši.

Desničarskega populizma v ZL ne podpirajo

V opoziciji prevladuje večinsko mnenje, da bi bilo najbolje, če bi ministrica Kopač-Mrakova odstopila in k razmisleku pozivajo tudi premierja Mira Cerarja. Odločitve, ali bodo v opozicijskih strankah prispevali podpise pod morebitno interpelacijo, pa še niso sprejeli. Po besedah poslanke SDS Suzane Lep Šimenko bi morala Kopač-Mrakova odstopiti. Če tega ne bo storila sama, naj jo k temu pozove predsednik vlade Cerar. V največji opozicijski stranki sicer še niso razpravljali, ali se bodo pod interpelacijo tudi podpisali.

V Združeni levici (ZL) se strinjajo, da je ministrica najmanj soodgovorna za večino težav, ki jih mora kot ministrica tudi reševati. Vendar poudarjajo, da »desničarskega populizma, ki za lastno propagando izkorišča stisko ljudi«, ne bodo podprli. Da je ministrica za ta primer objektivno odgovorna, meni tudi predsednica NSi Ljudmila Novak, odločitev o podpori morebitni interpelaciji pa bo padla prihodnji teden. Po njenih besedah se nagibajo k podpori morebitne nove interpelacije. Podpisov za njeno vložitev po besedah Alenke Bratušek v poslanski skupini nepovezanih poslancev ne bodo prispevali. Po njenem mnenju bi moralo odgovornost prevzeti vrhovno sodišče in zadevo rešiti do konca.

Cerar: Z ministrico se bom pogovoril

Iz koalicije za zdaj ni pričakovati, da se bodo podpisali pod interpelacijo, čeprav je na račun ministrice slišati kritike tudi iz SMC. Kopač-Mrakovo podpirajo, kljub temu pa pogrešajo njeno aktivnejšo vlogo pri vodenju socialne politike. Po besedah Jasne Murgel, poslanke SMC, je glede na odločbo vrhovnega sodišča položaj ministrice stabilen, saj ne prinaša novih dejstev. Čeprav so v SMC ministrico pri zadnji interpelaciji podprli, so ji postavili tudi pogoje, ki jih mora še izpolniti. Na junijski interpelaciji so za razrešitev ministrice glasovali tudi poslanci koalicijske DeSUS. Poslanec Uroš Prikl odločitev vrhovnega sodišča ocenjuje za zelo neprijetno, saj se kopja visoke politike lomijo na usodi otrok. Je pa ta primer alarm in signal, da na področju socialne politike nekaj ni v redu. Podpisa za vložitev interpelacije iz DeSUS zdaj ni pričakovati, vsaj Prikl zagotavlja, da ga ne bo prispeval.

»Moj poziv politiki je, da ministrici dopustimo, da to, kar je obljubila in zdaj počne, dokonča, in potem ocenjujmo rezultate njenega dela,« je dejal predsednik koalicijske SD Dejan Židan. Hkrati je poudaril, da je ministrica v zvezi s tem primerom že prestala interpelacijo in pri tem dala obljube, ki jih uresničuje. To, kot pravi Židan, vključuje prenovo zakonodaje s stališča zaščite otrok in družin ter reorganizacijo centrov za socialno delo. Na vložitev morebitne interpelacije se je v Bruslju odzval tudi premier Cerar, ki se namerava po vrnitvi v Slovenijo pogovoriti z ministrico in »sprejeti jasna stališča«.