Kako ste zadovoljni z dosežki na poletnih tekmah na plastiki?

Vse je šlo po načrtih. Nabrali smo dovolj točk, da bomo imeli vso zimo na tekmah svetovnega pokala pravico do nastopa z največjim številom tekmovalcev – šest. Udarno jedro bodo sestavljali Peter Prevc, Robi Kranjec in Jurij Tepeš, preostale tri pa bomo izbrali do sredine novembra.

Peter Prevc je v lanski zimi osvojil vse, kar je lahko. Kako ste se lotili priprav na sezono, v kateri bo branil lovorike?

Najpomembneje je, da je zdrav, da na poletnih tekmah ni bilo nihanj, saj je bila njegova najslabša uvrstitev peto mesto. Zaradi uspehov je imel veliko dodatnih obveznosti, a to je pač sestavni del življenja prvakov. Čeprav ima obveznosti šampiona, je vse delo na treningih opravil tako, kot je treba. Cilj je, da ubrani vse lovorike iz minule zime.

Robi Kranjec je na poletnih tekmah pokazal dobro pripravljenost.

Brez velikih nihanj skače že od drugega dela zimske sezone. Vse poletje je bil konstanten, na zadnji tekmi v Klingenthalu pa so se na ogrevanju pojavile težave s kolenom.

Jurij Tepeš je vso lansko zimo izsiljeval rezultat. Za konec poletnih tekem je zmagal na celinskem pokalu v Klingenthalu.

Zelo je napredoval, veliko manj je nihanj. Nismo ga obremenjevali s tekmami, potrditev dobrega dela pa je dobil prav na finalu poletne sezone v Klingenthalu, kjer je dosegel sploh prvo zmago v celinskem pokalu.

Kaj se dogaja z Domnom in Cenetom Prevcem?

Glede na to, da je bil na državnem prvenstvu Cene drugi za bratom Petrom, Domen pa peti, sta v dobri formi. Pri Domnu je bilo nekaj nihanj, kar je pri mladih tekmovalcih povsem normalno. Glede na to, kar sem videl v zadnjih tednih, ne bi smelo biti težav. Poleti je treniral z mladinsko ekipo, zdaj se bo priključil članom. Cene ni le odličen športnik, ampak še vzoren študent, saj je v roku opravil prvi letnik na strojni fakulteti, napredoval pa je še pri prehrani.

Vrnitev Jake Hvale je bila trnova.

Minule dni je bil še bolan. V poletni sezoni je nekajkrat dobro skočil, bomo pa videli, kako bo naprej. Najpomembneje je, da je potrpežljiv.

Kakšna je pripravljenost konkurence?

Poleti so blesteli Poljaki, a to ni bilo prvič. V Planici smo trenirali skupaj z avstrijsko in norveško reprezentanco, a primerjave me ne zanimajo. Niso povsem verodostojne, ker ne veš, kako so načrtovali posamezne sklope priprave. Mi smo imeli zelo uspešno poletno sezono, zato upam, da smo vlekli prave poteze in bo šest izbrancev na tekmah dobro delovalo, da ne bo nihanj iz skoka v skok. Prava razmerja sil se bodo pokazala šele pred novoletno turnejo.

Ali je bilo kaj sprememb v konceptu treninga?

Koncepta nismo spreminjali, ker je dober, smo pa pri vsakem tekmovalcu odpravljali pomanjkljivosti. Rezultati na tekmah so pokazali, da nam je to deloma uspelo. Pred nami je odločilni mesec sklepnih priprav za zimsko sezono.

Kako bodo potekale?

Trenutno smo v Innsbrucku, nadaljevali bomo v Garmisch-Partenkirchnu in Oberstdorfu, kar je tudi naložba za novoletno turnejo. Dobro izkušnjo s takšno menjavo skakalnic imamo že iz lanske sezone. V Oberstdorfu bo pravi reprezentančni tabor s članskima ekipama A in B ter mladinsko in žensko vrsto. Testirali bomo smuči in nove drese. Upamo, da bomo imeli vrhunsko opremo, saj smo glede motorične priprave naredili tisto, kar smo načrtovali.

Kako kakovostne so smuči slatnar?

Trenutno so dobre, a moramo počakati zimo, da vidimo, kako se bodo obnašale ob nizkih temperaturah na snegu.

Kje boste imeli sklepne priprave pred začetkom svetovnega pokala v Kuusamu na Finskem?

Pričakujem, da bo že prvi teden novembra v Kranju nared skakalnica z ledeno zaletno smučino. Upam, da bomo pred odhodom na Finsko v Planici že imeli skakalnico, pokrito s snegom. Tudi če doma ali v srednji Evropi ne bo snega, pred prvo tekmo ne bomo šli na trening na sneg v Skandinavijo.

Ali boste ostali zvesti pravilu, da pozimi ne boste izpuščali tekem in boste na vseh nastopili z najboljšimi?

Da. Letos je koledar ugoden, saj bomo imeli dovolj časa za priprave med tekmo v Engelbergu in novoletno turnejo. Tudi pred svetovnim prvenstvom v Lahtiju ne bomo izpuščali tekem, ker so le-te najboljša priprava na vrhunec sezone.