Ko smo konec februarja v prvem nadstropju Tržnice Moste obiskali interdisciplinarno skupino mladih prijateljev, ki so se tesneje povezali z ustanovitvijo zavoda Delavnica konceptov, so bili prostori, ki jim jih je prijazno odstopilo javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice, prazni in turobni. A fantje in dekleta so že takrat imeli kup idej, kaj vse bodo uresničili v tej posebni mladinski postaji, ki so si jo zamislili ob podpori Združenja Sezam.

Prav vsebine, ki so jih morali že kmalu natančno opredeliti zaradi pisanja prijav na različne razpise, so jim tudi pomagale pri vzpostavljanju novih prostorov za mlade. Te so skušali čim bolj vključiti že v sam proces, v katerem so veliko žagali, šivali, zabijali žeblje, privijali vijake, rezljali in lepili ter celo razbijali. »To je prostor za vse, ne samo za nas, in zagovarjamo, da lahko mladi le prek sodelovanja razvijejo zavest, da je to njihov prostor. Zelo smo veseli, da so ravno v tem času pri nas opravljali prakso dijaki Biotehniškega izobraževalnega centra, in upamo, da smo jim vsaj malo odprli oči, česa vsega se lahko lotijo tudi sami,« je povedal arhitekt Andrej Kurent.

V duhu naredi si sam

Z nekaj sto evri, veliko donacijami in recikliranjem, predvsem pa z več tisoč vloženimi prostovoljskimi urami dela so kreativci osrednjo dnevno sobo obdali z udobnimi blazinicami iz starih rjuh in oblačil ter jo podaljšali v čajno kuhinjo, v kateri velika miza lahko služi tudi za igranje katere izmed množice družabnih iger. Nekdanji bar je predvsem moški del ekipe spremenil v studio za grafično in video produkcijo, v katerem so tri delovne postaje, velika miza za didžeja, temnica ter kavč za brezplačno psihološko svetovalnico, ki jo bo izvajala njihova članica psihologinja. Nekdanja kopalnica pa je po konkretnem posegu postala prijetna urbana delavnica za vse rokodelce, ki potrebujejo prostor in orodje za uresničitev svojih idej. V njej bodo tudi sami začeli projekt preoblikovalnice, v katerem bodo po željah naročnikov reciklirali njihovo pohištvo, pa tudi iz zbranega materiala izdelovali nove izdelke, ki jih želijo spraviti v nove domove na dražbah.

»Zdaj je že zelo veliko videti, ampak po moji oceni smo šele pri 30 odstotkih, saj je še toliko idej in sodelovanj, ki jih želimo uresničiti. Ko mladi dobimo priložnost, dobimo tudi krila! Mislim, da ne bomo nikoli pri 100 odstotkih, toliko potenciala še vidimo,« se je nasmejal Kurent, ki vabi vse mlade z idejami, projekti, željami in pobudami, da jih obiščejo. Danes bodo tudi objavili program, kaj vse se bo dogajalo pri njih v prihodnjih dveh mesecih. Za zdaj bodo torkovi in četrtkovi popoldnevi čas, ko bo pri njih najbolj pestro, po novem letu pa bodo dodali še kakšen dan.