Redni profesor Iztok Podbregar, javnosti znan predvsem kot nekdanji načelnik generalštaba Slovenske vojske in nekdanji direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije je z današnjo inavguracijo na mestu dekana fakultete zamenjal Marka Ferjana, ki se mu je drugi mandat po osmih letih iztekel v sredo. Podbregarjev mandat dekana, za katerega se je na razpisu potegoval tudi dr. Jure Kovač, se je začel danes in naj bi se končal čez štiri leta.

Ustanovil bi kampus

Za Podbregarja je fakulteta, na čelu katere je, pravzaprav domača. Med leti 1995 in 1997 je na njej opravljal magistrski študij, ki ga je zaključil z magistrsko nalogo Razvoj kadrov stalne sestave Slovenske vojske. Takoj zatem se je lotil doktorata, ki ga je na prelomu tisočletja zaključil z doktorsko disertacijo Interoperabilnost kadrov manjših držav v mirovnih operacijah. S FOV je začel sodelovati že v devetdesetih letih.

»Želim si povezati ustanove v tem prostoru in ustanoviti kampus, ki bi bil primerljiv z drugimi tovrstnimi v svetu,« je dejal ob današnji inavguraciji in dodal, da si bo prizadeval za najboljši možni razvoj fakultete. Pri tem ga podpira tudi rektor mariborske univerze dr. Igor Tičar, ki meni, da je ta fakulteta ena temeljnih stebrov Univerze v Mariboru in »so nanjo zelo ponosni«.

Fakulteto v dobrem stanju predal nasledniku

V akademski karieri je sicer Podbregar vodil več kateder na fakultetah članicah mariborske univerze. Trenutno poleg tega, da je dekan kranjske fakultete, poučuje še na dveh fakultetah. Na Fakulteti za logistiko je v letošnjem študijskem letu v zimskem semestru nosilec dveh predmetov (logistika v sistemu nacionalne varnosti in osnove obrambne in vojaške logistike), na Fakulteti za varnostne vede pa je nosilec predmeta državna in korporativna obveščevalna dejavnost.

Nekdanji dekan Marko Ferjan, ki je najvišjo dovoljeno kvoto na položaju dekana že izpolnil, pa bo na fakulteti še naprej predaval. Prepričan je, da je svojemu nasledniku ustanovo prepustil v zelo dobrem stanju. Na Fakulteti za organizacijske vede je po zadnjih podatkih zaposlenih 61 ljudi, obiskuje pa jo 571 študentov.