Direktor in lastnik Tesle Elon Musk je s skrivnostnimi tviti in večkratnim prestavljanjem datuma napovedanih izboljšav dvigoval temperaturo pred potihem pričakovano novostjo - novo generacijo Teslinega avtopilota, ki bo avtomobilu omogočil popolnoma avtonomno vožnjo.

Novi avtopilot predstavlja velik premik naprej od prejšnje različice. Po novem se bo sam prilagodil hitrostnim omejitvam na cesti, ostal znotraj črt, ki omejujejo vozni pas, in pazil na avtomobile pred in za vami ter zaviral/pospeševal v skladu z njimi. Če bo sistem zaznal, da ste na svojem pasu ujeti v počasnejši promet, bo sam zamenjal vozni pas za prehitevalnega in se vrnil na optimalno potovalno hitrost. Nato bo sam izbral najboljši izvoz glede na vaš cilj.

Tesla Vision ne bo več omejena na avtoceste

Po novem pa avtopilot ne bo več omejen le na avtoceste, enako dobro se znajde tudi v mestih, kjer mu križišča in ozke ovinkaste ceste ne bodo več predstavljala ovire.

Pri Tesli so poskrbeli tudi za parkiranje. Ko boste želeli z avtomobilom oditi od doma, boste Teslo s pritiskom na gumb poklicali, avtomobil pa se bo sam pripeljal iz garaže in vas počakal pred hišnim pragom. Ob koncu vožnje iz avtomobila enostavno izstopite, nato pa bo Tesla sama poiskala parkirni prostor, nazaj pa jo boste priklicali s pritiskom na gumb na pametnem telefonu.

»Navdušeni smo, da lahko zatrdimo, da bodo od danes vsa nova Teslina vozila opremljena s potrebno opremo za popolnoma samostojno vožnjo, ki bo hkrati precej bolj varna kot vožnja človeškega voznika,« je ob razglasitvi povedal Elon Musk.

Osem izboljšanih kamer in dvanajst radarjev

Za uspešno delovanje avtopilota bodo vsi novi avtomobili opremljeni z osmimi izboljšanimi kamerami, ki bodo zajemale celotno okolico okrog avtomobila do 250 metrov daleč. Kamere bo dopolnjevalo 12 radarjev in senzorjev hitrosti, še posebej močan bo prednji radar, ki bo »videl« skozi avtomobil pred vami in se tako precej prej lahko odzval na morebitno nevarnost.

Ker so kamere in radarji nekajkrat močnejši kot v prejšnji generaciji, so predstavili tudi novo kontrolno enoto sistema Tesla Vision, ki bo zbrane podatke obdelala štiridesetkrat hitreje od predhodnika. Vsi novi Teslini modeli, tudi Model 3, imajo že nameščeno vso potrebno strojno opremo za delovanje novega avtopilota. A trenutno vozniki Tesle vseh funkcij še ne morejo uporabljati.

Musk namreč še vedno popravlja različico programske opreme, ki bo vso novodobno strojno opremo uspela kvalitetno in varno nadzorovati. V vse nove avtomobile jo bodo naložili sredi decembra letos, Musk pa je precej optimistično napovedal, da ga bo Tesla prvega januarja prihodnje leto iz New Yorka pripeljala v Los Angeles, ne da bi moral enkrat samkrat prijeti za krmilo.

Musk načrtuje tudi streho iz solarnih celic

Razglasitev je požela ogromno navdušenja, to pa za Teslo in njena hčerinska podjetja ni edini mejnik v mesecu oktobru. Po ugibanjih naj bi Tesla in Solar City 28. oktobra v San Franciscu predstavila streho, narejeno v celoti iz sončnih celic. Ta bo imela vgrajeno polnilno postajo za Tesle in pa integrirano baterijo za shranjevanje odvečne električne energije, poimenovano Powerwall 2.0.

Celoten dogodek je za Teslo potekal povsem v skladu s pričakovanji in je navdušil javnost, kar je po katastrofi z eksplodirano raketo Muskovega podjetja SpaceX obliž na rane, ki so ga zelo potrebovali.