O tem, da sta na seznamu tudi Uroš Zorman in Gorazd Škof, ki sta po OI napovedala slovo od reprezentance.

Po četrtfinalni tekmi proti Danski v Riu sem ju prosil, naj o tem javno ne govorita več ter naj počakata, kakšna bosta kasneje njuna forma in zdravstveno stanje. Če nekdo igra za evropskega prvaka Kielce in če nekdo igra za verjetno najboljši klub v Evropi – zakaj potem ne bi bil dovolj dober za reprezentanco? Ne smemo se dvema vrhunskima igralcema odreči na lahek način.

O tem, da naj bi se z Zormanom pogovorila ob prihodu na priprave.

Drži. Dejal mi je, da se bo odzval povabilu in da bo po pogovoru z mano sprejel dokončno odločitev. Pripravljeni smo mu na treningih, tekmah in pripravah uresničiti tudi kakšen privilegij, ker si to zasluži. Član strokovnega štaba? O tem še nisem razmišljal, čeprav je s svojim vedenjem in odnosom vedno bil del štaba, ker ima pametne ideje, opažanja, stališča, izkušnje. Zorman bi nekoč res lahko bil selektor.

O tem, kaj pričakuje na tekmah proti Švici in Portugalski.

To nista reprezentanci, ki bi se ju Slovenija morala bati. A ju ne smemo vzeti z levo roko in podcenjevati, ker bi se nam lahko to maščevalo. Gledal sem njune rezultate pred desetimi leti in v zadnjem času ter ugotovil, da sta se precej približali Sloveniji. A mi smo boljši od obojih na vsakem igrišču na svetu. Z zmagama proti njima bi naredili velik korak proti EP, nato pa se z Nemčijo udarili za prvo mesto v skupini.

O tem, da je želel še kot trener Zagreba v imenu reprezentance Ribnici »ukrasti« Henigmana in/ali Grebenca.

Nisem imel in nimam razlogov, da bi komur koli jemal igralce, o tej zadevi pa sem izvedel iz medijev in različnih pogovorov. Če bi želel delati nepošteno, bi najprej stopil v stik z igralcema, ne pa s klubom, ki naj bi mu želel ukrasti rokometaša. Verjemite, nimam niti Henigmanove niti Grebenčeve telefonske številke. Če boste govorili s tema fantoma in bo kdo od njiju rekel, da ju je klical Vujović ali kdor koli drug iz Zagreba, bom v istem trenutku odstopil s položaja selektorja v Sloveniji.

O tem, zakaj ni več trener Zagreba.

Glavni razlog je bilo moje angažiranje v reprezentanci Slovenije in čas, ki sem ga preživel v pripravah na OI in v Riu. Tudi ob morebitnem nadaljevanju dela v Zagrebu je obstajala možnost, da zaradi kvalifikacij za EP in nastopa Slovenije na SP 2017 spet ne bi mogel biti v klubu. Zagreb v tem trenutku potrebuje trenerja, ki bo 24 ur na dan na razpolago in z ekipo, jaz pa tega zaradi selektorske vloge seveda ne morem.

O tem, ali je bila še možnost sodelovanja z Zagrebom.

Ko sem v Zagrebu dejal, da ni težav, če mi prek kluba denarno pokrijejo razliko med klubsko pogodbo in tisto pogodbo, ki jo imam v Sloveniji, so mi rekli, da nimajo denarja. Dejal sem jim: »Ljudje, ali mislite, da je pošteno, da RZS in reprezentanci rečem, da nisem več selektor – in to tik pred SP? To bi bilo nekorektno in nepošteno.« Nihče mi ni nikoli rekel ali zahteval od mene, naj se odločam med Zagrebom in reprezentanco Slovenije. Razmišljal sem, da je zdaj najboljši trenutek, da grem iz Zagreba. Če bi ostal, nisem prepričan, da bi lahko bili rezultati boljši. No, zdaj sem odšel in vsi jočejo za mano: igralci, klubsko vodstvo, navijači A šef hrvaškega kluba in rokometa Zoran Gobac je dejal: »Ne zapirajte mu bančnega računa, ne vzemite mu dovoljenja za delo in bivanje na Hrvaškem, pustite mu stanovanje in avto, kajti Vujo se bo mogoče že maja ali junija vrnil.«

O tem, da bo trener Gorenja.

Od Gorenja sem enako oddaljen, kot sem bil pred mesecem dni, ko sem bil še trener Zagreba. Doslej nihče iz Gorenja o tem ni govoril z mano, vse se je najprej pojavilo v medijih v slogu: Bobinac je predsednik zveze in šef Gorenja, Vujović je prost in logično je, da bi prišel v Velenje. A v tem ni logike, prav tako ni pravi trenutek, saj sem selektor Slovenije in bi bil v navzkrižju interesov. Moj načrt je, da do konca januarskega SP v Franciji ne prevzamem treniranja nobenega kluba. No, lažem: če bi me danes poklicala Barcelona, bi verjetno sprejel njen poziv. V zadnjem dnevu sem imel tri, štiri klice velikih klubov, a od tega ne bo nič.

O tem, kdaj bo podpisal novo selektorsko pogodbo z RZS do OI 2020.

Sedanja pogodba je še veljavna, dogovor med mano in Bobincem pa mora menda potrditi samo še predsedstvo zveze. Nova pogodba ne prinaša velikih sprememb. Če bi se odločal na osnovi denarja, nikoli ne bi bil selektor Slovenije. Na Slovenijo me vežejo le športni motivi. Niti RZS niti javnost, mediji in drugi ne pritiskajo, da moramo biti evropski in svetovni prvaki. Toda bog daj, da bi reprezentanca prišla na tako kakovostno raven, da bi doživljal takšen pritisk. In verjamem, da se bo tudi to kmalu zgodilo.