Ali bo objava posnetkov sej upravnega odbora DUTB Marka Simonetija odnesla s čela slabe banke, bo znano prihodnji teden. Več naših sogovornikov iz koalicijskih vrst pa si želi, da bi Simoneti že prej sam odstopil. Na to možnost je tudi sam namignil. »Če vlada upravnemu odboru DUTB ne zaupa več, ne želimo več opravljati svojega dela,« je na seji parlamentarne komisije za nadzor javnih financ dejal v začetku tedna.

V obeh manjših koalicijskih strankah DeSUS in SD vztrajajo: Simoneti mora zaradi iskanja možnosti, kako obiti plačne omejitve tako imenovanega Lahovnikovega zakona, ki veljajo tudi za družbe v lasti DUTB, oditi s čela slabe banke.

Cerar pričakuje pojasnila

»Ko gre za tako pomembno institucijo, ne morem pristati na to, da bi se dokončne sodbe sprejemale zgolj na podlagi medijskih izjav, na neki populističen način,« pa je včeraj dejal premier Miro Cerar. Zato bodo na sejo vlade, ki bo prihodnji teden zasedala kot skupščina DUTB, povabili tudi Simonetija. »Pravna država mora omogočiti vsakomur, da se izreče o dejstvih, ki so zanj pomembna. Pričakujem pa zelo jasno pojasnilo in tudi zelo jasne odgovore ministrstva za finance,« je še dodal Cerar.

Po naših informacijah mora ministrstvo za finance še pred tem pridobiti posnetke sej upravnega odbora DUTB. Ugotoviti mora, ali so kakšne sporne pogodbe obstajale že v preteklosti. V poročilu ministrstva za finance, ki ga je včeraj obravnavala vlada, namreč po besedah ministrice Mateje Vraničar Erman ugotavljajo, da prejemki članov upravnega odbora v celoti upoštevajo usmeritve vlade, obstoječe pogodbe poslovodnih oseb v družbah v lasti DUTB pa da so skladne z Lahovnikovim zakonom. Na DUTB so finančnemu ministrstvu tudi pojasnili, da se razprave, ki so prišle v javnost, nikoli niso uresničile, sicer pa da so iskali rešitve, ki bi bile skladne z zakonodajo.

Spomnimo, da je Marko Simoneti, kot izhaja iz objav sej upravnega odbora, predlagal zaposlitev menedžerjev na DUTB, kjer bi prejemali 20.000 evrov (zanje ne bi veljala ne Lahovnikov zakon ne vladna politika prejemkov, ki velja le za vodilne kadre), skladno z Lahovnikovim zakonom pa bi jih plačale še družbe, ki bi jih vodili. A tovrstne prakse menda niso uresničili niti v Alpini, pa čeprav je Simoneti, kot izhaja iz zapiska posnetkov, ravno žirovsko družbo navedel kot primer, kjer dobi menedžer deset tisoč »in, če želite, trideset na DUTB«. Po neuradnih informacijah naj bi zdaj pojasnjevali, da je bil menedžer za Alpino plačan na DUTB, na plačilnem seznamu žirovske družbe pa da ga ni. Sporne naj ne bi bile niti pogodbe v Cimosu in s svetovalcem slabe banke Jannejem Harjunpääjem. Finančno ministrstvo je interne akte DUTB, ki urejajo plače, medtem poslalo še na ministrstvo za gospodarstvo (to že v skladu z Lahovnikovim zakonom prejema vse pogodbe, sklenjene s člani uprav družb v državni lasti, in kot smo poročali, nepravilnosti ni ugotovilo) in na ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.

Vse glasneje o izgubi zaupanja

Nekatere naše sogovornike čudi, da ministrstvo za finance posnetkov sej in domnevno spornih pogodb še ni pridobilo, temveč so vodstvo DUTB zaprosili zgolj za pisna pojasnila. Populizem SD in DeSUS, ki na osnovi medijskega poročanja zahtevata »Simonetijevo glavo« – tudi zato, ker gre za Mramorjevega človeka, jih ne preseneča. Vendar pa mora vlada po njihovem prepričanju priti zadevi do dna in se argumentirano odločiti; pri slabi banki ima v rokah vse potrebne vzvode, da bi to tudi res lahko storila.

»Izgubil je zaupanje,« kot razlog za Simonetijev odhod izpostavlja prvak stranke upokojencev Karl Erjavec. Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pa je včeraj ponovil stališče SD, da naj vlada zaseda kot skupščina DUTB. Pri tem verjame, da bo skupščina sprejela odločitev, da poiščejo naslednika Simonetija. »Ne potrebujem velikih poročil, zaupanje je omajano,« je dejal. Pomen zaupanja je izpostavila tudi vodja poslanske skupine največje vladne stranke Simona Kustec Lipicer. »Modro bomo morali presoditi med iskanjem objektivne odgovornosti, ki jo narekujejo pravila prava, in splošnim zaupanjem v delovanje posameznikov, ki vodijo te zelo pomembne politične institucije,« je dejala in dodala, da je pa treba ravnati po pravilih.