Sproščeno vzdušje v tekaški reprezentanci s prihodom novega glavnega trenerja Stefana Saracca je čutiti na daleč. Mlado moško ekipo pripravlja na trdo delo v dolgem obdobju, medtem ko se pri ženski ekipi zaveda, da ima v rokah sanjsko srednjeevropsko ekipo s šestimi tekačicami, sposobnimi zmagovalnega odra.

Veliko optimizma prinaša vrnitev Katje Višnar. Po porodu je za sina Ludwiga že dobila varuško. Ostaja zvesta norveškemu sistemu vadbe, a ob prihodu na skupne priprave, kot so te dni na ledeniku Val Senales, zaupa trenerju iz Brussona v Aosti. »Katja je vodja ekipe in zaradi tega zelo pomembna članica,« jo je pohvalil Stefano Saracco, ki bo stavil na vrhunca Tour de Ski in svetovno prvenstvo v Lahtiju. Le Vesna Fabjan se drži starega sistema in ostaja zvesta Marku Gracerju. Ob tem se zagovarja, da je mislila resno, ko je spomladi v dneh odločitve za novega glavnega trenerja razmišljala o koncu kariere. »Sem le osvojila olimpijsko kolajno in preverjenega načina ne želim spreminjati,« je utemeljila. Željna je dokazovanja svojega prav in lova na kolajno v Lahtiju. V Oslu 2011 je ušla v slovenskem ovinku. Fabjanova je tudi glavna promotorka snežnih garaž v Planici, kot imenuje podzemne sobane s snegom, kjer je doslej zagotovo opravila največ treningov.

Poleg vedno nasmejane Anamarije Lampič, tekačice z največ zunajsmučarskega potenciala, in Alenke Čebašek, ki je že na DP na rolkah pokazala, da kar »leti«, je žal zbolela Nika Razinger, nekdanja mladinska svetovna prvakinja. Bolezen, ki je v preteklih letih ponagajala tudi biatloncema Anji Eržen in Klemenu Bauerju, velja za zelo zahrbtno za vrhunske športnike. To priznavajo tudi norveški zdravniki, ki so tudi sokrivi za največja škandala poletja, ko sta zaradi ozkega roba med terapijo z zdravili in bojem proti dopingu padla lastnika kristalnega globusa Therese Johaug in Martin Johnsrud Sundby.

»Z Norvežani se ne ukvarjam, mene zanima predvsem moj trening,« je pripomnila Lea Einfalt, za katero je Saracco pripravil celo najobsežnejši vadbeni program z več urami tudi od tekačev. »Doslej nisem izpustila niti 15 minut. Muči me poškodba noge, zato ne 'krosiram', kar je moj ljubši del vadbe, a me to ne ovira,« je motivirana Einfaltova.