»Seveda se ne strinjamo, da bodo naše otroke vozili na matično šolo v Dol. Ne strinjamo se, da bodo med prenovo vozili na podružnično šolo v Dolsko tudi naše prvo- in drugošolce, in ne strinjamo se, da bodo vrtec uredili v večji učilnici, šolarje pa preselili v komaj 35 kvadratnih metrov veliko učilnico« je vrelo iz staršev senožeških otrok, ki bodo kmalu vozači. »Res se bodo vozili samo osem kilometrov, a to pomeni dodatno izgubo 50 minut. Naši otroci bodo morali na avtobus ob 6.45. Če bodo šli v šoli na kosilo, bodo zamudili avtobus in bodo morali v učilnici čakati na drugega še 40 minut« so po sestanku, na katerem naj bi se pogovorili o selitvi, naštevali starši in izpostavili še prometne nevarnosti, ki bodo poslej prežale na njihove otroke.

Predvsem pa vodstvu matične šole očitajo, da jim na skupnem sestanku ni omogočilo izraziti mnenj in pomislekov ter jih je le seznanilo s tem, kako naj bi potekala selitev. Morebitne pomisleke in predloge naj kar posredujejo občini, naj bi jim še svetovali. Kot so razumeli starši, naj bi prenovo začeli v približno dveh mesecih, ko bodo na občini pridobili gradbeno dovoljenje. Čeprav naj bi prenova trajala le nekaj mesecev, se starši bojijo, da se bo, tako kot ob gradnji prizidka v Dolu, prenova zavlekla do konca šolskega leta.

Šola in vrtec z roko v roki

Spomnimo, na jesenskem referendumu so po poprejšnji odločitvi občinskega sveta tudi občani Dola pri Ljubljani ocenili, da v Senožetih ne potrebujejo več podružnične šole z dvema oddelkoma za učence od prvega do petega razreda. Zato bodo v šoli ostali le prvo- in drugošolci, drugo učilnico pa bodo preuredili v vrtec, ki ga v občini bolj potrebujejo.

Na matični šoli se bodo z novimi učenci razredi le nekoliko povečali (na 24, 20 in 28 učencev), so povedali na šoli, kjer so najprej napovedali, potem zanikali in spet pritrdili, da se bodo otroci selili že po jesenskih počitnicah.

»Otroški živžav zagotovo ne bo motil pouka bolj, kot ga moti hrup prometa v vseh ljubljanskih centralnih šolah,« je zgolj z enim izmed pomislekov staršev na kratko opravil ravnatelj matične šole Janka Modra Gregor Pečan. Po odgovore na druga vprašanja, povezana s skupnim sestankom s starši otrok, ki naj bi jih premestili na matično šolo, pa nas je ravnatelj, ki ima očitno zapletov s podružnično šolo Senožeti že vrh glave, napotil kar k staršem in dejstvo, da se bodo začeli učenci podružnične šole od tretjega do petega razreda sredi šolskega leta voziti na matično šolo, označil kot povsem nepomembno novico.

»Ustanovitelj je pač določil zadeve, krajani so izsilili referendum, katerega rezultat je znan, otroci pa se selijo za groznih osem kilometrov stran, in sicer z brezplačnim prevozom v bistveno boljše razmere.« Ob tem je spomnil, da ukinitev nekdanje podružnične šole v osem kilometrov oddaljeni Križevski vasi na odročnem, hribovitem, demografsko ogroženem območju ni zanimala nikogar. »Res pa je, da tam ni bilo agresivnih staršev, ki pišejo prijazna anonimna pisma,« je sklenil in dodal, da več staršev že doslej ni vpisovalo otrok v Senožeti.

Župan Janez Tekavc obžaluje, da je bil referendum o namembnosti šolske stavbe izveden šele po začetku šolskega leta in prostorov niso mogli preurediti med počitnicami ter učence preseliti na začetku šolskega leta, kar bi bilo za vse veliko lažje. Za preureditev, ki jih bo stala okoli 40.000 evrov, bodo potrebovali okrog tri mesece, je še povedal. V novem oddelku vrtca bo od 12 do 22 otrok. Ker pa je na čakalnem seznamu kar 68 malčkov, bodo objavili še razpis za potencialne koncesionarje.