V prihodnjih tednih in mesecih lahko pričakujemo obolevanje za gripo. Običajno je vrh sezone gripe konec januarja oziroma februarja, opozarjajo pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Gripa je zelo nalezljiva bolezen. Vsako sezono zboli do 10 odstotkov ljudi, kar pomeni do 200.000 prebivalcev Slovenije. Za preprečevanje širjenja je priporočljivo upoštevati tri pravila:

ostanimo doma, če zbolimo in bi lahko imeli gripo;

temeljito in pogosto si umivamo roke, kihamo ali kašljamo v rokav ali si usta pokrijemo z robčkom za enkratno uporabo;

najučinkovitejša zaščita pred gripo je cepljenje. S cepljenjem varujemo pred boleznijo sebe, svoje bližnje, sodelavce, zdravstveni delavci pa tudi svoje bolnike.

Ogrožene skupine

Strokovnjaki priporočajo cepljenje vsem prebivalcem, še posebno pa ogroženim skupinam: starejšim od 65 let, kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom, majhnim otrokom (od šest mesecev do drugega leta starosti) in njihovim družinskim članom, nosečnicam in družinskim članom, posameznikom, ki čakajo na sprejeme na bolnišnično zdravljenje, zdravstvenim delavcem in drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

Cepivo je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Cepiti se je treba vsako leto z enim odmerkom cepiva, za otroke, mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, sta potrebna dva odmerka. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu lahko že prenizka.

Cepljenje ščiti tako pred boleznijo kot pred zapleti gripe. Bolezen pri bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z obolenjem dihal in bolečinami v mišicah ter sklepih. Pri ogroženih skupinah ljudi pa lahko bolezen poteka težje in z zapleti, na primer pljučnico, in tudi z višjo smrtnostjo. Pri teh skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje hospitalizacije in tudi smrti zaradi bolezni ali njenih zapletov.

Precepljenost se zmanjšuje

V Sloveniji je precepljenost proti gripi med najnižjimi v Evropski uniji. Prejšnjo sezono je bilo cepljenih rekordno malo ljudi, manj kot 70.000.

Skrb vzbujajoče je, da se število cepljenih vsako leto zniža. Znižuje se tudi delež cepljenih v najbolj ogroženi skupini prebivalcev, to je med starejšimi od 65 let, ki je lani znašal le še 10 odstotkov, kar je daleč od cilja Svetovne zdravstvene organizacije, da bi bil delež cepljenih proti gripi v tej in drugih rizičnih skupinah 75 odstotkov, so sporočili pri NIJZ. lo