Obveščevalne službe naj bi kar sedemnajst let (od leta 1998 do leta 2015) nezakonito zbirale in analizirale osebne in finančne podatke vseh britanskih državljanov, s početjem pa so prenehale šele, ko se je država po razkritjih Edwarda Snowdna morala odzvati.

Razlog za masovno zajemanje osebnih in finančnih podatkov je bil šokantno enostaven. Obveščevalnim službam se je to zdelo lažje kot da bi že od začetka vedeli, kaj iščejo. Obnašali so se kot nekateri očetje, ki na podstrešju hranijo šaro zato, ker čez sedem let vse prav pride.

A so obveščevalne službe to počele sedemnajst let (kar je dvakrat sedem plus tri) in v tem času sodeč po poročilu sodne preiskave niso bili pretirano uspešne. So pa velikokrat do podatkov agentje dostopali ilegalno, ko so preverjali svoje nove ljubezenske zveze, prijatelje in znane osebnosti oziroma so zbrane podatke uporabljali za zasebne namene.

Sedemnajst let je zelo dolga doba. V nekaterih primerih je to celo življenje, v drugih je glede na povprečno starost Britancev to četrtina celotnega življenja. Lahko bi rekli, da se obveščevalno-varnostne službe s posameznikom ukvarjajo skoraj toliko časa kot njegovi starši, saj se Britanec v povprečju preseli na svoje pri starosti dvaindvajsetih let.

Sodišče je ugotovilo nezadostnost varovanja zbranih podatkov ter nekoristnost zbranih podatkov, saj so obveščevalne službe zbrane podatke dejansko uporabile samo v manjšini primerov. Tako so kriminalizirale celotno britansko populacijo samo zato, ker je bilo to lažje od investicij v preiskovalce, ki bi znali od začetka preiskovalni primer zastaviti tako, da bi točno vedeli, kaj in koga iščejo. Čez sedem let vse prav pride.

A da bi bil primer še hujši in še bolj šokanten, se britanske oblasti sedaj odločajo, da bi kršitve zakona o zbiranju podatkov legalizirali v tako imenovanem Snooper's Charter (Zakon vohljačev), ki bi britanskim obveščevalnim službam omogočal nadaljevanje nadzora nad lastnimi državljani. Ker čez sedem let vse prav pride.

Vredno je opozoriti, da je Velika Britanija parlamentarna demokracija in ne totalitaristična država, kjer vse niti v rokah drži kralj oziroma vladar. Da vlado sestavljajo predstavniki ljudstva in da se vse to dogaja zato, ker v javnosti vlada panika, ker vlada ni sposobna opravljati svoje prvotne naloge in ker čez sedemnajst let vse prav pride.