Pred torkovim jutranjim odhodom na gostovanje v Ulm, kjer jih čaka druga tekma evropskega pokala, so bili obrazi trenerskega štaba pri košarkarski Olimpiji mrki. Za to ni bil kriv tretji poraz v ligi ABA za točko, ki so ga doživeli v nedeljo proti Partizanu, niti turobno vreme, ki je te dni stalnica v slovenski prestolnici. Vzrok so bile poškodbe in bolezni igralcev. Pomočnik trenerja Gašperja Okorna Luka Bassin se je pridušal, da jih je ob norem ritmu sicer pričakoval, a ne tako zgodaj v sezoni. Zmaji so na pot v Ulm krenili brez Blaža Mesička, Jana Barbariča, Jureta Pelka in Semena Šaškova.

»Pelko še čuti posledice zvina gležnja na tekmi proti Hopsom. Mesiček po operaciji še vedno občasno začuti bolečine v hrbtu, zato smo se po pogovoru z zdravniško službo odločili, da ostane doma, opravi terapije, trenira ter spočit pričaka tekmi s Cibono in Portorožem. Barbarič je zbolel čez noč, poškodba Šaškova pa je stara in je še ni popolnoma odpravil,« je zdravniški karton razkril Gašper Okorn, ki bo moral proti Ulmu z igralnim časom dodatno obremeniti preostale igralce, kar avtomatsko poveča možnost poškodb ali iztrošenosti.

Šepetajo, da se vse enkrat vrne

O lanskoletnem nemškem podprvaku Olimpijin trener sicer pretirano ni želel razglabljati, saj pravi, da ima ogromno težav že s svojim moštvom. Ob vseh drugih nasprotnikih Ljubljančanov v skupini D se zdi, da bodo ravno proti nemškemu moštvu najlažje iskali možnosti za preboj v drugi del tekmovanja, kamor vodijo prva štiri mesta. Ulm je v letošnjo sezono krenil silovito. V domačem prvenstvu je na petih tekmah dosegel prav toliko zmag, zalomilo pa se mu je v prvem krogu evropskega pokala, ko je na gostovanju pri Valencii klonil s kar 37 točkami razlike. Podobna zgodba bi bila lahko tudi pri Olimpiji, ki je vse tri poraze v ligi ABA doživela s po le točko razlike. So minimalni neuspehi na zmajih pustili kakšne psihološke posledice? Okorn pravi, da ne. »Kar te ne ubije, te naredi močnejšega. To bom celo poskušal obrniti v naš prid, saj smo dokazali, da lahko igramo z dobrimi nasprotniki enakovredno tudi v gosteh. Smo razočarani, a dobivamo pozitiven signal. Ob tem mi sodelavci neprestano šepetajo, da se vse enkrat vrne. Bomo videli, ali imajo prav.«

Če je 43-letni Ljubljančan ob zgornjih izjavah deloval povsem umirjeno, se je ton v glasu spremenil, ko smo ga povprašali o tem, zakaj po prejetem košu žogo iz avta pogosto izvaja organizator igre. Na tak način so namreč zmaji v tesnih porazih izgubili nekaj pomembnih žog. »Ob prebiranju komentarjev dobim občutek, da smo norci, ki smo si izmislili nekaj povsem novega. A ni tako in to počne tudi marsikateri evropski velikan. Ob agresivni obrambi imamo izdelan načrt, po katerem branilec steče mimo centra, ki se odkrije. To je nova norost v košarki, da center sprejme žogo in jo potem vroči organizatorju igre, ki žogo prenese. Pride pa do napak, kot proti Partizanu, ko je šla žoga na Mulalića, ki se je nato zapletel. A v preostalih 90 odstotkih stvar funkcionira in jo bomo še izvajali,« je v nekoliko ironičnem tonu pojasnil ljubljanski strateg.

Jefferson poleti napredoval

Eden tistih, ki moštvo Ulma še kako dobro pozna, je ameriški organizator igre v ljubljanski zasedbi Brandon Jefferson. V lanski sezoni je namreč nastopal za nemško moštvo Phoenix Hagen in z njim proti tokratnemu nasprotniku zmajev dvakrat klonil. 24-letnik je sicer motor letošnje Olimpije, ki na parketu preživi največ minut. »Ne bi rekel, da sem svež, a imamo odličnega fizioterapevta in trenerja, ki nam nameni dovolj počitka. Preden sem podpisal pogodbo, mi je Okorn povedal, kaj pričakuje od mene. Poleti sem opravil odlično delo in precej napredoval, zato sem prišel v Olimpijo samozavesten,« je pojasnil Brandon Jefferson.