Na enem največjih založniških in knjigotrških dogodkov na svetu, Frankfurtskem knjižnem sejmu, ki je lani privabil več kot 275 tisoč ljubiteljev knjig, se bo do nedelje predstavljalo 7 tisoč razstavljalcev iz več kot 100 držav. V središču pozornosti sta flamska in nizozemska literatura, zato sta na včerajšnji slovesnosti ob odprtju sodelovala tudi mlada flamska pesnica Charlotte Van den Broeck in v New Yorku živeči nizozemski prozaist, esejist in novinar Arnon Grünberg. V Frankfurtu pa se bodo zbrala tudi znana pisateljska imena flamske in nizozemske književnosti, kot so Leon de Winter, Cees Nooteboom, Connie Palmen in Margriet de Moor.

Program letošnjega sejma bo usmerjen k tematiki Evrope, v kateri je vse bolj ogrožena svoboda govora, ukvarjali pa se bodo tudi z odnosom Evrope do islama, zato bosta sejem med drugimi obiskala turška avtorica Elif Shafak in alžirski avtor Boualem Sansal.

Na slovensko stojnico bo Mladinska knjiga povabila avtorja Jasmina B. Freliha in Milana Deklevo, založba Beletrina bo predstavila projekt evropske platforme Versopolis. Javna agencija za knjigo bo nadaljevala aktivnosti v povezavi s slovensko kandidaturo za častno gostjo; Slovenija naj bi bila častna gostja predvidoma leta 2021. šum