Svetovna teniška zveza ATP je udarila po mizi: teniški igralec Nick Kyrgios osem tednov ne sme na teniška igrišča, v tem času pa mora na terapijo k psihologu. Zakaj? Ker je 21-letnik v dvoboju proti Mischi Zverevu v Šanghaju »porušil integriteto dvoboja«. Med igro je namreč nasprotniku namerno puščal točke, ni vračal lahkih servisov in tudi sam je namerno slabo serviral. Na koncu je seveda zmagal, s svojim vedenjem pa je skušal pokazati, koliko slabši je njegov nasprotnik. Poleg suspenza so mu naložili še 25.000 dolarjev kazni, že prej pa si je prislužil 16.500 dolarjev kazni zaradi zmerjanja občinstva. Ko so mu gledalci začeli žvižgati, jih je nahrulil, češ, pa vi pridite sem in igrajte.

Kazni je bilo v njegovi karieri že kar nekaj. Skoraj ni turnirja, na katerem ne bi bil kaznovan z denarno kaznijo zaradi neprimernega vedenja, pa naj bo to preklinjanje, zmerjanje nasprotnika, sodnika in gledalcev ali v najslabšem primeru metanje loparja ob tla. Leta 2014 so ga skoraj izključili iz tekmovanja US Open, saj ga je sodnik v četrtfinalu turnirja trikrat opozoril zaradi neprimernega vedenja. Če bi ga še enkrat, bi bil to teniški rdeči karton in Kyrgios bi moral zapustiti turnir. Še hujša kazen – 15.000 dolarjev – ga je lani doletela na Wimbledonu, kjer je preklinjal in namerno slabo igral. Ti dogodki so tako razjezili avstralsko plavalno legendo, štirikratno olimpijsko prvakinjo Dawn Fraser, da je v intervjuju dejala, da je osramočena zaradi njegovega nešportnega vedenja ter da naj se »kar vrne v domovino svojih staršev«. Kyrgios, ki je rojen v Canberri, je sin grškega očeta in malezijske matere.

Raje kot tenis igra pokemon go

Najbolj odmeven škandal se je zgodil lani v Montrealu, ko si je zaslužil 28 dni prepovedi igranja ter 32.818 dolarjev kazni. Nasprotniku Stanu Wawrinki je zabrusil, da je njegov prijatelj Thanasi Kokkinakis spal z Warwrinkinim dekletom Donno Vekić. In se pri tem še vprašal, kako lahko 30-letni moški spi z 18-letnim dekletom. Mimogrede: Nick ima tudi dekle balkanskega izvora. Letos februarja je razkril zvezo s svojo soigralko v mešanih parih Aljo Tomljanović, Hrvatico, ki se je leta 2014 preselila v Avstralijo. Poleti sta uživala na počitnicah na hrvaški obali, potem ko je Kyrgios v Wimbledonu izgubil proti Andyju Murrayju. A si vseeno prislužil 8600 dolarjev kazni, ker je v prejšnjih dvobojih preklinjal in ozmerjal nasprotnika.

Takrat je po dvoboju dejal, da nima rad tenisa, a da ne ve, kaj bi počel v življenju, razen tega, da igra tenis. »En teden sem lahko zelo motiviran in rad igram, a že naslednji teden mi preseda in nočem igrati. Ne poznam nobenega trenerja, ki bi se spopadel s tem problemom,« je razlagal na tiskovni konferenci. Podobno je na twitterju zapisal tudi po pariškem turnirju, ko je dejal, da v resnici raje igra pokemon go kot tenis: »Bolj sem vznemirjen zaradi znesenega jajca kot pa zaradi zaključne točke dvoboja.« Tudi v Parizu si je prislužil kazen, ker je kričal na podajalca žog.

Res je, da je Kyrgios začel profesionalno kariero zelo mlad, s petnajstimi leti. In res je, kar je ob zadnji prepovedi igranja o njem dejal Novak Đoković: »Čas je, da se nauči življenjski nauk. Tako kot mnogi v tenisu sem namreč prepričan, da je eden največjih talentov, kar smo jih videli v zadnjem času.« Kyrgios se je za dogodke v Šanghaju opravičil in obljubil, da bo obiskoval psihologa ter se na igrišče vrnil januarja na avstralskem odprtem prvenstvu.