Semena so največji zaklad človeštva, česar se zavedajo številni okoljevarstveniki, ki skrbijo za ohranjanje semenske raznovrstnosti v semenskih bankah, pa tudi poslovneži, saj je trgovanje s semeni ena najbolj donosih – pa tudi ena najbolj etično vprašljivih – gospodarskih panog, saj imajo velike mednarodne korporacije monopol nad proizvodnjo in prodajo predvsem industrijskih semen.

Na trgu semen pa je tudi nekaj izjemno dragih semen. Rekorder je seme buče, ki so ga lani na dražbi prodali za 1386 evrov. Eno seme, da se razume. Ni pa šlo za navadno bučo, temveč za uradno največjo bučo na svetu, ki je leta 2014 zrasla v Švici na vrtu Benija Meierja in je tehtala 1054 kilogramov. Meier je bučo velikanko vzgojil s križanjem svojih semen velikih buč ter semena 2009 wallace, tudi enega izmed gojiteljev buč velikank. Pretekli teden so v Veliki Britaniji stehtali njeno potomko, prav tako bučo velikanko, ki je zrasla iz tega najdražjega semena na svetu. Seme je lani kupilo britansko agropodjetje Thompson & Morgan, vzgojo buče pa so zaupali Matthewu Oliverju, ki je bil zaradi dragocenosti semena pri skrbi za bučo po poročanju BBC kar malce nervozen. Seme je aprila kalilo šest dni, vzgojena buča pa ima premer štiri metre in pol, a ni dosegla rekordne teže. Gojitelj se nadeja, da bo s skrbnim izborom semen v prihodnjih letih dosegel nov svetovni rekord v teži buče.

Svet gojiteljev buč velikank je le ena od vrtnarskih skupin, kjer semena dosegajo astronomske vsote. Tudi pri nas na straneh spletnih oglasnikov se denimo najdejo visoke cene za posamezna semena buč. Tako je denimo trenutno v ponudbi seme stare sorte dolgih buč, ki zrastejo tudi do 120 centimetrov – eno seme prodajajo za 5,55 evra.

Dragi hibridi čilija

Podobno je med gojitelji čilija, kjer semena nekaterih hibridov dosegajo res visoke cene. Med njimi ta hip za čilijev gral velja seme čilija pink tiger, ki je križanec med vrstama bhut jolokia in pimenta de neyde ter trenutno velja za najbolj pekoč čili na svetu. Njegovi plodovi so črtasto temno vijoličasti, deset semen pa stane okoli šest evrov. To za čili niti ni pretirana cena, saj se denimo tudi pri nas semena redkih vrst čilijev prodajajo po štiri evre za deset semen. Prav veliko število novih hibridov določa visoke cene semen čilija, pa tudi subkultura čilija, saj gojitelji med seboj prav tekmujejo, kdo bo vzgojil bolj eksotične vrste. Kako deluje tak trg, pove tudi podatek, da je trenutno najdražji čili sorte aji charapita, ki ima plodove velike kot zrno graha, kilogram pa stane neverjetnih 30.000 evrov, zelo pa je priljubljen med vrhunskimi kuharskimi mojstri.

Med draga semena občasno zaidejo tudi semena novih hibridov paradižnikov. Tako ta hip za najdražje seme med paradižniki velja seme sorte mexican honey, ki obrodi sladke in sočne plodove, za deset semen pa je treba na Amazonu odšteti 6,73 evra. Med dražja sodijo tudi semena rumenih jajčevcev tango, deset jih lahko kupite za 6,82 evra. Ali pa redke sorte lubenic ter melon – za deset semen črne hokaido lubenice je treba odšteti 5,46 evra. Čeprav se te številke ne slišijo hudo visoke, pa ta semena v kilogramskih količinah dosegajo cene po več tisoč evrov.

Kot rečeno, so med dražjimi semeni tista novih hibridov, ki so pri zagrizenih gojiteljih pač modna. Trg v tem primeru narekuje ceno, prav tako pa se pri novih hibridih včasih zgodi, da je semena preprosto premalo, prav tako je manjše število pridelovalcev semena. Pogosto pa se zgodi, da se zelenjava, ki je bila še pred nekaj leti med najbolj modnimi in zato njeno seme med najdražjimi, spusti na vsakdanjo rabo in cenejše seme, kraljevske in najbolj iskane pa postanejo nove sorte buč, čilija, paradižnikov in jajčevcev. Da o novih vrstah marihuane in cenah semen teh sploh ne govorimo.