V Budimpešti se bo danes začelo evropsko prvenstvo v namiznem tenisu za posameznike in dvojice, ki bo trajajo do nedelje, 23. oktobra. Za slovensko reprezentanco bodo pod vodstvom Jožeta Urha in Vesne Ojsteršek nastopili Bojan Tokić (35 let, 37. igralec na svetu), Darko Jorgić (18 let, 147.), Deni Kožul (19 let, 305.), Alex Galić (22 let, 148.), Manca Fajmut (25 let, 230.) in Tamara Pavčnik (18 let, 370.).

Z izjemo Bojana Tokića bo slovenska reprezentanca mlada. Najboljši slovenski igralec je pred petimi leti v Gdansku že osvojil posamično evropsko kolajno (v Budimpešti bo 14. nosilec), skupaj s Srbom Aleksandrom Karakaševićem pa sta bila dvakrat bronasta v igri dvojic (letos bosta osma nosilca). »Vesel sem, da sem na Madžarsko odpotoval dobro pripravljen. S svojo igro sem zadovoljen, čeprav je kakšen odstotek slabša kot na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru,« pravi Bojan Tokić, ki je skupaj z Jorgićem in Kožulom pred dvema tednoma vzel odmeven ekipni skalp na Poljskem. »Žal mi je, da je med nami 17 let razlike. V preteklosti sem večkrat pogrešal močnega posameznika v slovenski reprezentanci, ki bi nas popeljal do vidnejših ekipnih uvrstitev. Glede na to, da še nisem rekel zadnje besede, verjamem, da bomo lahko v ekipni konkurenci še zelo uspešni. Predvsem, če bosta Jorgić in Kožul napredovala hitro,« verjame v slovenske ekipne uspehe Tokić.

Revanša Jorgića z Roblesom?

Novost letošnjega prvenstva bo, da bodo po treh letih na evropskem prvenstvu znova boji med mešanimi dvojicami. Vsi slovenski igralci z izjemo Bojana Tokića, ki je neposredno uvrščen v prvi krog, bodo igrali v današnjih in jutrišnjih kvalifikacijah.

»Tako Jorgić kot Kožul bosta imela lepo priložnost za dokazovanje v evropskem prostoru. Jorgić se bo v skupini pomeril s Špancem Roblesom, s katerim je tesno izgubil na turnirju olimpijskih kvalifikacij. Če bo igral dobro, bo imel priložnost, da se kot zmagovalec v skupini uvrsti na glavni turnir, kar bi bil zanj lep uspeh. Nekoliko težje delo čaka v skupini Kožula, ki bi si tudi z drugim mestom zagotovil dodatni dvoboj za uvrstitev med najboljših 64 evropskih igralcev,« je včeraj med vožnjo v Budimpešto povedal Jože Urh. »Tokić naj bi se med posamezniki v osmini finala pomeril z Apolonio, v četrtfinalu pa z Bollom. Glede na prikazane igre v zadnjem času bo lahko neugoden nasprotnik. Nekoliko težji žreb imata Tokić in Karakašević med dvojicami. A vselej veljata za nepredvidljivo dvojico, ki lahko premaga vsakogar, lahko pa doživi tudi kakšen nepričakovan poraz,« je žrebanje kroglic komentiral Urh. Slovenski selektor nam je še pojasnil, da bo letos na evropskem prvenstvu novost, da bo lahko trener komuniciral z igralcem po vsaki točki.

Alex Galič glavni ženski up

Vesna Ojsteršek nima tako visokih ciljev kot moška reprezentanca s Tokićem. »Največ pričakujem od Alex Galič, ki jo čaka težko delo v skupini. Verjamem, da se lahko med posameznicami uvrsti v šestnajstino finala, še višje pa med dvojicami, saj sta s Švicarko Rachel Moret že dokazali, da sta dober in vse bolj uigran par. Verjamem tudi, da lahko Manca Fajmut v kvalifikacijah premaga višje postavljeno Madžarko Doro Madarasz,« napoveduje ženska selektorica.

»Na Švedskem in akademiji Wernerja Schlagerja na Dunaju sem se zelo dobro pripravila na evropsko prvenstvo. Forma se dviguje, zato sem optimistična. Verjamem, da gre moj namiznoteniški razvoj v pravo smer,« se veseli najvišje uvrščena slovenska igralka na svetovni lestvici Alex Galič.

Naslove evropskih prvakov bosta branila Nemec Dimitrij Ovčarov in Romunka Elizabeta Samara.