Beograjsko moštvo je bilo v 5. krogu lige ABA premočno še za drugega slovenskega predstavnika Krko. Potem ko je v nedeljo Partizan po podaljšku pred domačimi navijači ugnal Olimpijo, je bila včeraj za Novomeščane v dvorani Leona Štuklja pričakovano premočna evroligaška Crvena zvezda.

Košarkarji trenerja Dejana Radonjića so v Novo mesto pripotovali kot izraziti favoriti, saj so v prvih štirih krogih dosegli prav toliko zmag. Crvena zvezda je poleg tega v zadnjih dveh sezonah pokorila celotno konkurenco v ligi ABA, to pa je edini cilj tudi v letošnji. Kljub neprimerno bogatejšemu moštvu se Krka nasprotnika ni ustrašila in je obračun začela pogumno, pa čeprav so bili gostje že na prvi pogled v prednosti, saj imajo fizično precej močnejše posameznike. Do sredine prve četrtine je bilo dolenjsko moštvo še v prednosti, nato pa so gostje prevzeli vajeti igre v svoje roke. Pri Novomeščanih je blestel Marko Luković, ki je do polčasa dosegel 18 točk. Deset jih je dodal še Sandi Čebular, preostali Krkini igralci pa le štiri. Ker se tudi v nadaljevanju ob omenjeni dvojici ni razigral nihče, se je Crvena zvezda do zmage sprehodila brez večjih težav.

»Na igrišču se je videlo, da je Crvena zvezda kakovostnejša in fizično močnejša ekipa. Beograjčani niso le najboljše moštvo v ligi ABA, temveč tudi eno boljših v Evropi. Mojim igralcem nimam kaj zameriti. Čvrsto smo igrali vseh 40 minut, čeprav smo bili na vsaki poziciji fizično v podrejenem položaju. Vsak njihov igralec ima 15 kilogramov in pet centimetrov več od našega. Še največ osnovnih napak smo naredili v drugi četrtini na podajah, ko smo jim žoge prelahko dajali dobesedno v roke. Gostje so to znali izkoristiti in kaznovati. Naredili so razliko, ki jo je bilo nato skozi tekmo težko loviti. Po drugi strani gre za tako izkušeno moštvo, da so to znali obdržati in zasluženo zmagali,« je povedal trener Krke Dejan Mihevc in za igro ter delo na treningih pohvalil 17-letnega Miho Škedlja, ki je tekmo začel v prvi peterki, na koncu pa na parketu preživel osem minut in pol.

Evropski del sezone se danes začenja tudi za košarkarje Heliosa, ki bodo ob 20. uri v Fibini ligi prvakov v Domžalah gostili grški Aris. V skupini A bodo sicer nasprotniki slovenskega državnega prvaka še turški Banvit, nemški Fraport Skyliners, češki Nymburk, francoski Monaco, danski Bakken Bears in izraelski Ironi Nahariya.