Edina točka včerajšnje skupščine novomeške Adrie Mobil je bilo imenovanje novega člana tričlanskega nadzornega sveta družbe. Potem ko je v začetku oktobra s funkcije člana in predsednika nadzornikov odstopil Branko Kalpič, zdaj na njegovo mesto za obdobje štirih let prihaja Marko Kryžanowski, ki ima sicer v lasti 4,64 odstotka Proteja, družbe, prek katere so menedžerji ACH že pred leti prevzeli ta holding, ki je danes 99,72-odstotni lastnik Adrie Mobil. ACH ima poleg trgovcev z avtomobili AC Triglav in AC Mobil v lasti tudi ljubljanske hotele Union, Lev in Central, ki jih prav tako želi prodati.

Rigelnik bo bistveno lažje izpeljal svoje načrte

Imenovanje nekdanjega prvega moža Petrola v nadzorni svet enega največjih slovenskih izvoznikov ima širši pomen. Kryžanowski namreč sodi v krog ljudi okrog Hermana Rigelnika, ki bije hudo bitko glede prodaje Adrie Mobil z njeno dolgoletno prvo damo Sonjo Gole. Rigelnik bo tako imel z dvema »svojima« človekoma v tričlanskem nadzornem svetu bistveno lažje delo pri izpeljavi svojih načrtov. V nadzornem svetu sedi še direktor finančnega holdinga ACH Rasto Oderlap, tretji član pa je predstavnik zaposlenih Janez Kastelec. Na včerajšnji skupščini Kryžanowskega ni bilo. Se je pa po skoraj dvournem čakanju na izjavo skozi stranski izhod novinarjem izmuznil Oderlap.

Rigelnik in Goletova sta torej vse bolj vsak na svojem bregu. Potem ko je spomladi švedska družba Kabe, ključni Adriin partner na skandinavskem trgu, nameravala odkupiti do 25 odstotkov Proteja, je predkupno pravico izkoristila skupina delničarjev oziroma ljudje iz Rigelnikovega kroga, ki so odkupili 20-odstotni delež, ki so ga prodali družbeniki okrog nekdanje finančnice ACH Vere Mihatovič.

Kot smo poročali, pa je Goletova v začetku septembra prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočila, da predstavniki ACH preučujejo možnosti morebitne prodaje Adrie Mobil in da naj bi poziv že poslali potencialnim investitorjem. Goletova takšni prodaji nasprotuje, saj bi s tem po njenem mnenju ogrozili realizacijo zastavljenih strateških ciljev ter interese družbe. V Adrii Mobil, ki trenutno zaposluje več kot 1500 ljudi, na leto pa dosega 300 milijonov evrov prihodkov in 15 milijonov čistega dobička, imajo sicer v teh dneh polne roke dela. Letos imajo na vseh trgih rast prodaje, tako so v prvem polletju prodali za skoraj 20 odstotkov več avtodomov in prikolic kot v enakem obdobju lani. V letošnjih prvih šestih mesecih je Adria ustvarila 178 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje in 8,3 milijona evrov čistega dobička, lani v enakem obdobju pa 143 milijonov evrov prodaje in 6,5 milijona evrov dobička.