Kapitalski trgi v začetku preteklega tedna niso navduševali vlagateljev, več optimizma je bilo na trgih zaznati šele konec tedna, ko so rast trgov spodbudile optimistične objave iz Kitajske. Višja inflacija v septembru in prva rast cen industrijskih proizvodov na letni ravni po letu 2012 sta zmanjšali skrb vlagateljev glede zdravja drugega največjega svetovnega gospodarstva. Zadolženost kitajskih podjetij danes predstavlja kar 170 odstotkov BDP države, pri čemer prednjačijo družbe v državni lasti, nizka inflacija pa otežuje odplačevanje tega dolga. A vnovične fiskalne spodbude kitajske vlade, usmerjene v infrastrukturo in nepremičninski sektor, so okrepile tudi cene surovin. To naj bi spodbudno vplivalo na servisiranje visokega dolga podjetij, saj okolje nizkih obrestnih mer v kombinaciji z rastjo cen proizvodov povečuje potencial za rast dobičkov kitajskih družb.

Kljub temu da je predsednica ameriške centralne banke v preteklem tednu opozorila na previdnost pri prihodnjem dvigovanju obrestnih mer, so spodbudne gospodarske objave konec tedna vlagatelje ponovno prepričale o nadaljevanju okrevanja največjega gospodarstva na svetu. Sodeč po kapitalskih trgih obstaja približno dvotretjinska verjetnost za nov dvig obrestne mere še letos. Po avgustovskem 0,2-odstotnem upadu prodaje na drobno je ta septembra dosegla 0,6-odstotno rast, k čemur sta prispevali rast prodaje avtomobilov in pohištva ter zvišanje prodaje v gostinskem sektorju. Analitiki tako napovedujejo 2,6-odstotno gospodarsko rast v tretjem četrtletju, prevedeno na letno raven, kar je znatno bolje kot v predhodnem četrtletju, ko je ameriško gospodarstvo zraslo za 1,4 odstotka. Rast obrestnih mer bi po drugi strani zelo verjetno sprožila vrnitev tako imenovanega špekulativnega kapitala s trgov v razvoju nazaj v ZDA. Ravno ta pričakovanja so ključna za zaostanek donosnosti delniškega indeksa razvijajočih se trgov v preteklem tednu.

Zanimanje vlagateljev se po tem, ko so v preteklih tednih največ pozornosti vzbudile centralne banke, preusmerja k podjetjem. Začela se je namreč sezona objav poslovnih rezultatov družb za tretje četrtletje, za katero analitiki pričakujejo rast dobičkov ameriških družb v indeksu S&P 500. Doseganje pričakovanih dobičkov družb bo namreč ključno pri podpori trenutno zgodovinsko visokih vrednotenj delnic. Oviro pri rasti dobičkov bi lahko predstavljala nadaljnja krepitev dolarja, ki je zaradi pričakovanj vlagateljev glede letošnjega dviga obrestnih mer pretekli teden glede na evro porasel za 2 odstotka, glede na košarico pomembnejših valut pa na najvišjo raven v zadnjih sedmih mesecih.

Med družbami, ki so o svojih poslovnih rezultatih poročale v preteklem tednu, ne gre spregledati objav nekaterih največjih ameriških bank. Tretja največja ameriška banka (po celotnih sredstvih) Wells Fargo je že četrto zaporedno četrtletje zaznala letni upad dobička, kljub temu je ta presegel pričakovanja analitikov, deloma na račun nižjih rezervacij za slaba posojila. Pričakovanja analitikov sta presegli tudi banki Citi Group, ki so ji prihodki iz trgovanja na letni ravni porasli za 35 odstotkov, in JPMorgan Chase. Slednja je, kot zanimivost, že napovedala, da se zaradi morebitne izgube dostopa Londona do enotnega trga EU zaradi brexita že pripravlja na širitev poslovanja v preostale države EU.