Specializirano državno tožilstvo ima tudi letos veliko dela z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem. In obratno. Nova zahteva za sodno preiskavo in dve novi ovadbi pomenita za ljubljanskega župana že šesto sodno preiskavo in dvanajsto ovadbo preiskovalcev nacionalnega preiskovalnega urada (NPU).

Preiskavo v zadevi Tritonis je višje sodišče medtem zavrnilo, kar naj bi tudi tožilstvo storilo z nekaterimi ovadbami, kljub temu pa ima Janković odprtih več kazenskih front. V prvi, v zadevi Niš, je bil na sojenju (za zdaj nepravnomočno) oproščen. Tri zadeve se nanašajo na projekt Stožice, o čemer smo obširneje poročali že pretekli teden, preostala dva Jankovićeva postopka pa se nanašata na domnevno utajo davkov in zahtevanje podkupnine.

»To je sistem pritiska. To je princip ribarjenja. Mislijo si, da se bo že kaj našlo. Povedal sem že, da s policijo nimam težav, ker cenim njihovo delo, v mojih postopkih pa se na policiji in tožilstvu vedno ponavljajo ista imena, ki me poskušajo diskreditirati v javnosti. Imam anonimko, da se je nekdo na NPU zaklel, da me bodo zaprli,« se Janković brani pred vedno več kazenskimi preiskavami.

Če je nekoč vabil preiskovalce in se veselil pojasnjevanja pred sodniki, je danes precej ostrejši: »NPU kliče sodelavce in reče, vi ste zaenkrat priča, se pa to lahko spremeni. Že septembra 2012 so prišli k meni domov, kar ni bilo prijetno. Nato so prišli v pisarno in iskali zapisnike kolegijev. Na vsakem papirju je moj podpis s kakšno opombo. Vse so dobili. Tretjič so prišli decembra lani. Še enkrat pravim: imam popolnoma mirno vest. V nobeni zadevi ni nihče rekel, da mi je kaj dal.«

Podkupnina? Odvetnik o soglasju volj

Specializirano državno tožilstvo Jankoviću med drugim očita tudi utajo davkov, ker do konca februarja 2007 ni prijavil napovedi za odmero davka na osnovi dobička iz kapitala za leto 2006 pri prodaji delnic Mercatorja za 700.000 evrov, pri čemer je po mnenju tožilstva utajil za sto tisočakov davkov. Obramba pa pravi, da je Janković le uporabil davčno optimizacijo. »In da ne bo pomote: prav vsi 'kapitalisti' so v času pred uveljavitvijo novega zakona to počeli. Ko so bile te delnice leta 2004 prodane, to ni bilo niti kaznivo niti obdavčeno, problematizirati pa se je začelo post festum,« je dejal Jankovićev odvetnik Janez Koščak iz odvetniške družbe Čeferin.

Očitki o jemanju podkupnine od družbe Gratel segajo na sam začetek Jankovićevega prvega mandata. Župan je nadaljevanje polaganja optičnih kablov pod javnimi površinami pogojeval z donacijo Ljubljanskemu gradu. Ko je Gratel nakazal četrt milijona, mu je občina ponovno dovolila kopanje pod javnimi površinami, pred tem pa mu je prav občinska inšpekcija to prepovedala. Že takrat so se v javnosti postavila vprašanja, kaj je donacija in kaj že podkupnina, Jankovićev odvetnik pa odgovarja, da »gre pri tem dogovoru za neke vrsto pogodbo, pogodba pa je soglasje volj«. »Če je volja na obeh straneh, jaz ne vidim elementov kaznivega dejanja. Če to ne bi bilo tudi v interesu Gratela, bi lahko rekli, da gre za izsiljevanje, šli na policijo in se opremili z mikrofoni. Hkrati pa je šlo za donacijo mestu in meščanom, ne pa Zoranu Jankoviću.«

Mimovićeva prijava le delno obrodila sadove

V prihodnje si župan bržkone lahko obeta še kakšno sodno preiskavo, saj kriminalistična preiskava na podlagi prijave obsojenega nekdanjega lastnika CPL Ranka Mimovića še poteka – z izjemo ovadbe zaradi domnevnega urejanja službe mladi farmacevtki, ki je že podana. Odvetnik Koščak napoveduje, da se iz Mimovićevih naznanil ne bo izcimilo veliko: »Če bi imeli kaj dokazov o teh očitkih, verjemite, da bi Zorana Jankovića ob zadnji hišni preiskavi spektakularno aretirali s pomočjo specialcev in zaradi vseh njegovih postopkov tudi predlagali pripor zaradi ponovitvene nevarnosti,« župana brani Koščak.

Zaradi številnih postopkov je Janković nedavno policiste in tožilstvo obtožil šikaniranja in zahteval, naj notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar odstavi vodjo nacionalnega preiskovalnega urada Darka Majheniča. V policiji so te županove navedbe zavrnili s pojasnilom, da smo pred zakonom vsi enaki in da tovrstne izjave ne bodo omajale njihove motiviranosti in dela, niti ne bodo narekovale kadrovskih in organizacijskih odločitev.

Osemdesetodstotna vodotesnost ni dovolj

Po mnenju dr. Antona Dvorška s fakultete za varnostne vede je praksa javnega obračunavanja z organi odkrivanja in pregona ter sodstva, ki jo je začel Janez Janša, zdaj pa jo nadaljuje Janković, nedopusten pritisk na preiskovalce: »To je absolutno nehigiensko. Res pa je, da če bi postopki potekali hitreje, bi politikom, ki so v njih, vzeli veter iz jader za nabiranje političnih točk,« meni Dvoršek, ki glede očitkov o dolgotrajnih procesih na področju gospodarskega in finančnega kriminala daje prav tako preiskovalcem kot tudi osumljencem.

»Res je, da gre praviloma za komplicirane zadeve, kot pravita tožilstvo in policija. Po drugi strani pa tudi drži, da javnim osebam dolgotrajni predkazenski in kazenski postopki, ki se vlečejo pet let in več, dodatno škodijo. Smiselno bi bilo, da bi preiskovalci tovrstne primere reševali prednostno in z več resursi. Tudi ker lahko računajo, da se bodo osumljenci oborožili z dobrimi odvetniki, in mora zadeva zato držati vodo v dvesto odstotkih in ne v zgolj osemdesetih, kot je to pogosto pri drugih primerih,« razmišlja Dvoršek.

Preiskave, v katere je vpleten Zoran Janković

Specializirano državno tožilstvo, generalna policijska uprava, Odvetniška družba Čeferin,

arhiv Dnevnika in neuradne informacije, kjer poudarjeno.

PODATKI

OVADBE NPU

SODNE PREISKAVE

SODBA

Niš

2013

2014

2015

OPROSTILNA

SODBA

Oprostilna sodba zaradi suma zlorabe položaja pri

nepravilnostih ob gradnji trgovskega centra v Nišu.

Pritožba tožilstva.

2015

2016

2017

Goljufije pri prodaji parkirišč za Bežigradom.

Sodišče zavrne preiskavo in postopek ustavi.

Zahteva za

sodno preiskavo.

Tritonis

2013

2014

2015

OBTOŽNICE NI

2015

2016

2017

Stožice

2013

2014

2015

OBTOŽNICE NI

Preslepitev pri pridobitvi posojila ali ugodnosti in pranje denarja.

Zloraba položaja ali

zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Goljufije na škodo Evropske unije.

Zloraba uradnega položaja ali uradnih pravic.

2015

2016

2017

Zloraba uradnega položaja ali pravic, preslepitev pri pridobitvi posojila ali ugodnosti in ponareditev ali uničenje poslovnih listin.

Goljufije in ponareditev ali uničenje poslovnih listin.

Davčne zatajitve.

Sodna preiskava v zadevi Grep in evropska sredstva zaradi goljufije na škodo evropske unije, preslepitve pri pridobitvi posojila ali ugodnosti in ponareditve ali uničenja poslovnih listin.

Zahteva za sodno preiskavo, po neuradnih podatkih v zadevi Gramozna jama, sodišče se še ni odločilo, ali bo sodno preiskavo uvedlo ali ne.

Sodna preiskava v zadevi centralna hladilnica v Stožicah in Baza Dante zaradi kaznivega dejanja

zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in pranja denarja.

Delnice Mercatorja

2013

2014

2015

OBTOŽNICE NI

Sodna preiskava zaradi kaznivega dejanja zatajitve finančnih obveznosti in davčne zatajitve.

2015

2016

2017

Donacija ljubljanskemu gradu

2013

2014

2015

OBTOŽNICE NI

Sodna preiskava zaradi jemanja podkupnine v zadevi Gratel.

2015

2016

2017

Farmacevtka

2013

2014

2015

OBTOŽNICE NI

Po neuradnih podatkih ovadba zaradi domnevnega izsiljevanja spolnih uslug farmacevtke v zameno za službo v lekarni.

2015

2016

2017

Situla

2013

2014

2015

OBTOŽNICE NI

Po neuradnih podatkih ovadba NPU zaradi domnevno spornega občinskega posla z zemljišči pri gradnji Situle.

2015

2016

2017

Sodno preiskavo zahteva tožilstvo, z zaslišanjem osumljencev in prič pa se izvaja na

preiskovalnem oddelku sodišča. S pravnomočno sodno preiskavo se uradno začne

kazenski postopek, za razliko od preiskovanja kriminalistov in njihovega podajanja ovadb, ki so del predkazenskega postopka. Po končani sodni preiskavi se tožilstvo odloči, ali bo vložilo obtožnico.